Amongst Ghosts and Robots

MA Artistic Research, Universiteit van Amsterdam

24 t/m 28 juni 2015

Met: Roos Bekkenkamp, Caitlin Ensor, Santiago Fernandez De Mosteyrin, Miklos Gaál, Riccarda Hessling, Patty Jansen, Elisa Matse, Ana Mireles, Alexandra Nicolau, Lisandro Suriel, Suzan Tunca

Amongst Ghost and Robots is gemaakt door elf kunstenaar-onderzoekers uit de visuele kunsten, de muziek, het theater, de design-wereld, de musicologie en de antropologie. Naast een veelzijdig display van kunstwerken bieden zij performances en activiteiten die spelen met gevarieerde methoden voor het produceren en overdragen van kennis.

De wisselwerking tussen geest en robot is een metafoor voor de interactie tussen wetenschappelijke procedures en artistieke praktijk. De kunstenaar neemt daarbij de rol van de mediator in; medium tussen het latente en het manifeste, het tastbare en het abstracte, het intuïtieve en het computationele.

We leven in een digitale tijd; als geesten in een machine, als robots in geestelijke sferen - hoe dan ook niet vrij. Dit is geen vrijplaats. De robot bestaat bij de gratie van zijn opdracht, de geest betreurt zijn geconditioneerde bestaan.

Dit vraagt om engagement

--------------------------------------------------

Performances & kunstenaarsgesprekken

Zaterdag 27 juni, 17:00 – 22:00 uur

De gepresenteerde werken zijn allemaal ontstaan in samenhang met uitgebreide onderzoeksprocessen. Tijdens deze bijeenkomst geeft een aantal kunstenaars meer informatie over de relaties tussen hun werk en theoretische onderzoek. Tussen de kunstenaarsgesprekken door zijn er performances.

---------------------------------------------------

Het programma van de onderzoeksmaster Artistic Research streeft ernaar een brug te slaan tussen kunst en standaard academisch onderzoek door inzicht en training te geven in nieuwe vormen van onderzoek. Deze nieuwe vormen bieden alternatieven voor bestaande benaderingen en leggen nadruk op toegepast, praktisch onderzoek in plaats van onderzoek met een puur theoretische basis.

Meer informatie: klik hier