Informal Incidents

Ahmet Ogut

22 augustus - 3 oktober 2010

smba-newsletter-117.pdf (295 Kb)
punch-this-painting-leaflet.pdf (1.32 Mb)

Opening & Veiling:

zaterdag 21 augustus van 17 tot 19 uur.

Tijdens de opening vindt rond 18:00 de veiling van een olieverf schilderij van Ahmet Ögüt plaats. Voor meer informatie zie het bijgaande ‘Punch This Painting Leaflet’.

I do not believe that power is a perfectly functioning mechanism. Yes, power is everywhere but with its weaknesses and gaps. (Ahmet Ögüt)

Met dit citaat zet Ahmet Ögüt de toon voor de selectie van werken in zijn solotentoonstelling, in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. De expositie, getiteld ‘Informal Incidents’, bevat foto’s, video’s, een installatie en een veiling. De gemene deler in alle getoonde werken is het verlangen om de norm te doorbreken. Bijvoorbeeld met het organiseren van een veiling in SMBA, normaal gesproken geen commercieel instituut, probeert Ögüt onze gedachten open te breken voor nieuwe mogelijkheden.

De veiling is een voorbeeld van Ögüt’s interesse in performatieve acties die vraagtekens zetten bij sociale conventies en de status quo. Ögüt prijst handelingen zoals het uitdagen van het alledaagse en het onderzoeken van de ‘gaps’. Zijn acties komen in het algemeen tot uiting in onspectaculaire maar vaak onthutsende gebeurtenissen, opgenomen met behulp van fotografie of video. Echter, door het manipuleren van de geregistreerde acties, trekt Ögüt de kennistheoretische status van het documentaire materiaal zelf in twijfel: kan dit materiaal een ware beschrijving geven van vervalste acties?

Zo roepen de foto’s uit de serie Mutual Issues, Inventive Acts (2008) de vraag op waarom de gewone mensen die zijn afgebeeld, zulke vreemde dingen doen als het per fiets transporteren van een dienblad met daarop koppen thee. Wat hun persoonlijke redenen voor het uitvoeren van deze acties dan ook zijn, het is de artistieke setting die Ögüt creëert die een uitweg biedt. Het is de kracht van kunst om te breken met conventies en zich te mengen in de filosofische discussie over de menselijke zoektocht naar betekenis die Ögüt fascineert en zijn artistieke praktijk stuurt.

‘Informal Incidents’ geeft de bezoeker de mogelijkheid om beter kennis te maken met de grondbeginselen van Ögüt’s kunstpraktijk en de onderliggende concepten van zijn werken.

Ahmet Ögüt (1981, Diyarbakir, Turkije) behaalde zijn Bachelors Beeldende Kunst bij de Hacettepe Universiteit in Ankara en zijn Masters Kunst en Vormgeving bij de Yildiz Teknik Universiteit in Istanbul. Van 2007 tot 2008 was Ögüt een artist in residence bij de Rijksakademie in Amsterdam. In 2009 werd zijn werk getoond in het Paviljoen van Turkije tijdens de 53de Venetië Biënnale. Ögüt woont en werkt in Amsterdam. Voor meer informatie zie: www.ahmetogut.com


###

Bij de tentoonstelling in SMBA verschijnt de gratis SMBA Nieuwsbrief Nr. 117 (NL/EN) met een essay geschreven door Moosje Goosen.


Met dank aan:

Christie’s Amsterdam