Now or Never

Lucy Stein & Anat Stainberg/ Norberto Llopsis Segarra

24 september - 5 november 2006

smba-newsletter-94.pdf (1.22 Mb)

De opening van de tentoonstelling van schilderijen en tekeningen van Lucy Stein, dit najaar in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, is tevens het begin van een wekelijkse performance van het duo Anat Stainberg en Norberto Llopsis Segarra. Hoewel beide presentaties los van elkaar staan, hebben ze in ieder geval één ding gemeen: een fascinatie voor het lichamelijke.

Het werk van Lucy Stein bestaat uit karakterschetsen van vrouw en vrouwelijkheid, soms neergezet met onmiskenbare zelfspot, soms met zwaar aangezette stemmingen. In het grote schilderij Bobs V Waves (2006) komt een parade van vrouwen en meisjes voorbij: de clichématige Londense carrièrevrouw, het hippe schoolmeisje maar ook, en dat heel prominent, een portret van Betty Boop, een karikaturaal, hilarisch vrouwfiguur uit vroegere tekenfilms. Op een ander groot doek wordt een jongedame, het uitbundige type, meewarig nagestaard door een degelijk gekleed meisje met de tekstballon ‘one touch of humour would have saved her from such comprehensive suffering’.

Lucy Stein lijkt met haar werk een complete generatie meewarig na te staren: de generatie die het moet hebben van uiterlijke classificaties en de feministische meetlat. Zelf vestigt zij liever de aandacht op de bron. Aan de hand van typetjes, hedendaags hedonisme en de nodige relativering legt Stein gevoeligheden en angsten bloot die van alle tijden zijn. Belangrijker misschien nog is de schilderkunstige inzet: de manier waarop zij een borst tevens een stad in de verte laat zijn, of een ontbloot been met gatenpanty in een heuvel verandert. Zulke surreële, landschappelijke elementen zijn vervuld van romantiek. Het zoeken naar directheid en puurheid op doek krijgt bij haar ook een letterlijke invulling door het gebruik van collage-achtige toevoegingen zoals nageschilderde flarden van etiketten van flessen Evian bronwater, die door de composities opdoemen in de vorm van vrolijke vlaggetjes en geheimzinnige letters. Het is letterlijk een terugkeer naar de bron, naar een beeldtaal waar het romantische verlangen het lijkt te winnen van de scepsis en het feministisch verongelijkte.

Lucy Stein (Oxford, 1979) rondde recentelijk haar residentieperiode af aan De Ateliers in Amsterdam. Zij maakt ook deel uit van het duo Blood ’n Feathers (samen met muzikant Jo Robertson), dat onlangs werd genomineerd voor de Britse Beck’s Futures Award.Anat Stainberg / Norberto Llopsis Segarra

Now or Never

De performance ‘Now or Never’ van het duo Anat Stainberg en Norberto Segarra, afkomstig van het Amsterdamse instituut DasArts, speelt zich af over een periode van zeven weken. Als in een soap bestaat het geheel uit een aantal verschillende afleveringen, waarin het intieme samenzijn van de twee performers een vast gegeven is. Maar de burgerlijke patronen die de basis vormen van de soap worden al snel doorbroken als het stel zich gaat verhouden tot verschillende disciplines zoals, naast de soap, ook de dans, het theater en de performancekunst, en feit en fictie zodanig laten afwisselen dat het onmogelijk wordt om daartussen onderscheid te kunnen maken. De functie van de monitor, die onderdeel vormt van de set en waarop beelden van andere ‘afleveringen’ zijn te zien, draagt daaraan bij. Set en monitor, die een indruk geven van de performance, zijn tot en met 5 november permanent te zien in SMBA.