Ruti Sela

smba-nieuwsbrief-140.pdf (602 Kb)

8 februari t/m 29 maart 2015

Opening: zondag 8 februari, 16:00 – 18:00 uur met een toespraak door Joshua Simon, directeur van Museums of Bat Yam

NB: De tentoonstelling is al vanaf 7 februari te bezoeken

Met videodocumentatie en intense persoonlijke betrokkenheid in verschillende uit het leven gegrepen situaties onderzoekt Ruti Sela thema’s als gezag, seksualiteit en nationaliteit. Met deze strategie verkent ze autoriteit in menselijke relaties voor het oog van de camera, en met de macht van de camera. De camera blijkt zowel een opnameapparaat te zijn dat Sela’s relaties met anderen documenteert, als een dwingend instrument dat de omgang met anderen bemiddelt en zelfs een strijd om erkenning en dominantie veroorzaakt. De tentoonstelling, het eerste retrospectief van Sela’s werk, is een samenwerking met Museums of Bat Yam (MoBY) in Tel Aviv. Met Maayam Amir initieerde Ruti Sela in 2009 het Exterritory Project, een alternatief platform voor artistieke uitwisseling buiten de grenzen van natiestaten. Het symposium in het Stedelijk Museum Amsterdam op 15 maart geeft een verder vervolg aan hun onderzoek naar het extraterritorialiteitsbeginsel in een interdisciplinaire context.

In veel van Sela’s werken zijn ontmoetingen met vrienden of vreemden het vertrekpunt, deze brengen vaak een strijd van dominantie en verleiding met zich mee, zeker in het bijzijn van een videocamera. Sela legt menselijke interacties op zo’n manier vast dat bij iedere ontmoeting elementen van dominantie en verleiding blootgelegd worden. De camera blijkt een middel om iemands beeld en aanwezigheid te controleren. Voor Beyond Guilt #2 bijvoorbeeld, een samenwerking tussen Sela en Amir, regelde ze via een datingsite een aantal ontmoetingen in een hotelkamer met Israëlische mannen. Voorbereid op een seksuele ontmoeting, werden deze mannen overvallen met een interview over de invloed van militaire dienst op hun seksleven. Sela en Amir stelden de seksuele verlangens van de mannen uit en frustreerden hun lustgevoelens door meerdere mannen tegelijkertijd uit te nodigen. De video suggereert dat iemands culturele identiteit gevormd wordt door diens positie ten opzichte van anderen, aangezien iemand onderworpen is aan het oordeel van anderen. In de andere acht werken die in SMBA tentoongesteld zijn, worden videobeelden van andere ontmoetingen getoond waarin sociale omgangsvormen door autoriteit op de proef worden gesteld.

Bij het Exterritory Project staat het tonen en de distributie van de video op het spel. Vanaf het begin van het project proberen Sela en Amir territoriaal denken te verstoren en te bevragen, en naar nieuwe manieren te zoeken om exterritoriale ruimtes te ontdekken. Dit project begon met de presentatie van meer dan vijftig kunstwerken aan boord van drie zeilboten in internationale wateren in de Middellandse Zee, die zo ontsnapten aan de wetten van een overheid. Sinds dit eerste evenement in september 2009 hebben Sela en Amir verschillende conflictgebieden onderzocht als alternatief en conceptueel geografisch gebied voor artistieke discussies die aan een territorium weten te ontsnappen. Een van de dingen die dit project uitlicht is dat burgerschap, evenals identiteit, niet iets is wat gekozen kan worden, maar aan iemand wordt opgedrongen door een hogere autoriteit. Voor het Exterritory Project kregen Sela en Amir de Young Artists Award van UNESCO.

______________________________________

Een SMBA Nieuwsbrief zal de tentoonstelling Ruti Sela begeleiden, met daarin een introductie door Joram Kraaijeveld. De nieuwsbrief is tweetalig (Nederlands/Engels) en gratis verkrijgbaar bij de tentoonstelling en als PDF op deze SMBA website. Gelijktijdig verschijnt de monografie over Sela’s werk For the Record. For the Record, samengesteld door Joshua Simon en uitgegeven door Archive Books, bevat teksten van Yair Garbuz, Julia Moritz, Eduardo Thomas, Ana Teixeira Pinto, Vít Havránek en Joshua Simon. ISBN 978-3943620276. Het boek is verkrijgbaar bij SMBA voor € 18,-

______________________________________

Publiek programma

Zondag, 8 februari 16:00 uur - Toespraak door Joshua Simon

In zijn openingstoespraak in SMBA zal Joshua Simon Sela’s werken plaatsen in een neoliberale context, waarin misbruik en entertainment, terreur en pornografie, selfies en CCTV, GPS-systemen en bewegingscontrolesystemen gecombineerd worden. Simon zal uitleggen waarom Sela’s films een alternatieve visuele ethiek bieden. Door gebruik te maken van maskerade, rollenspel en zelfs bedrog brengt ze oprechtheid, integriteit, waarheid en moed voort, onder de esthetische voorwaarden van vrije tijd en surveillance.

Zondag, 15 maart 13:00–17:30 uur - Exterritory Project Symposium

Het Exterritory Project Symposium in het Stedelijk Museum Amsterdam zal kunstenaars, wetenschappers en curatoren samenbrengen om conceptuele en geografische ruimtes te verkennen die buiten het grondgebied van natiestaten vallen of uitgezonderd zijn van de moderne geopolitieke verdeling van de wereld. Het symposium is een verdere voortzetting van het Exterritory Project, geïnitieerd door Ruti Sela en Maayan Amir, en haar doelstellingen om op theoretische en praktische wijze ideeën over het extraterritorialiteitsbeginsel in een interdisciplinaire context te onderzoeken.

______________________________________

Ruti Sela (1974) studeerde aan de Bezalel Academy of Art and Design, Jeruzalem en het Department of Film and Television aan de Tel Aviv University. In 2011 was zij gastresident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Haar werk is internationaal vertoond in tentoonstellingen, manifestaties en musea zoals de 2006 Biënnale van Sydney, de 2009 Istanbul Biënnale, de Berlijn Biënnale 2010, Manifesta 8 (2010), Israel Museum, Centre Pompidou, Kadist Art Foundation, Art in General, New York, Tel Aviv Museum, Tate Modern en Jeu de Paume. Ze heeft verschillende prijzen mogen ontvangen, waaronder de Anselm Kiefer prijs. Het Exterritory Project zal onderdeel zijn van de New Museum 2015 Triennial: Surround Audience. De tentoonstelling in MoBY – Museums of Bat Yam en SMBA is haar eerste retrospectief.

______________________________________

De tentoonstelling Ruti Sela wordt genereus ondersteund door de Israëlische Ambassade in Nederland.