Scenographies

smba-newsletter-133-scenographies.pdf (405 Kb)
updated-events-programme-scenographies.pdf (222 Kb)

14 september - 16 november 2013

Met: James Beckett, Francis Burger, High&Low Bureau, Informal Strategies, Cindy Moorman, Antonis Pittas, en meer.

Curator: Clare Butcher

‘Scenographies’ is een dynamisch tentoonstellingprogramma met als uitgangspunt het archief van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte. Gedurende een periode van acht weken gaan verschillende kunstenaars en kunstenaarsgroepen de nalatenschap van SKOR te lijf, in een flexibele tentoonstellingsarchitectuur van Antonis Pittas. Op deze manier ontstaat in SMBA een gefragmenteerde ‘scenografie’ die het gecompliceerde materiaal en de ideologische context van het bijzondere archief zichtbaar maakt. De opeenvolgende ‘aktes’ van de tentoonstelling weerspiegelen op geheel eigen wijze onderdelen van het instituut SKOR, dat in de afgelopen dertig jaar meer dan duizend werken in de openbare ruimte in Nederland heeft gerealiseerd.

Met installaties, performances, een filmprogramma samengesteld door High&Low Bureau, kunstenaarsgesprekken met curator Alexandra Landré, een paneldiscussie, en een seminar in samenwerking met Arte Útil Museum biedt ‘Scenographies’ een levendig programma dat de traditie van de publieke beeldende kunstopdrachten in Nederland conserveert, combineert en compliceert. Het SKOR-archief wordt niet gebruikt in een streven naar een overzichtelijk geheel van het publieke leven van kunst, maar als bron voor het opvoeren van verschillende aktes om actief deel te nemen aan het publieke leven. De deelnemende kunstenaars en andere gasten spelen met de verdwijning van het monolithische modernisme en dramatiseren de theatraliteit van ons hedendaagse medialandschap. Zo vormt zich een mise-en-scène van reflecties en commentaren op een generatielange geschiedenis van kunst in de openbare ruimte.

Samen met de door kunstenaar Antonis Pittas ontworpen flexibele ondergrond waarop het tentoonstellingprogramma zich zal afspelen, benadrukken de tijdelijke opvoeringen van ‘Scenographies’ de vergankelijkheid en het verdwijnen van SKOR. Tegelijkertijd beklemtoont dit theater van de verandering een nieuwe gedrevenheid en wenkende vergezichten voor kunst in het publieke domein. Met dit doel hebben alle deelnemers gezocht naar een waardevolle manier om het publieke archief te gebruiken, zodat dit cultureel erfgoed bijdraagt aan de toekomst van kunst in de openbare ruimte in Nederland. Dit is ook een van de redenen waarom het archief door Kenniscentrum LAPS van de Gerrit Rietveld Academie voor publiek toegankelijk is gemaakt. Het doel is immers alle projecten van SKOR en haar uitgebreide netwerk van opdrachtgevers, ambtenaren, kunstenaars, publiek, curatoren en andere betrokkenen toegankelijk te houden voor onderzoek en inspiratie.

Clare Butcher (1985, Harare, Zimbabwe) is een curator en schrijver die ook kookt. Ze geeft les bij de afdeling Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie. Onlangs heeft ze haar MFA behaald bij het Centre for Curating the Archive aan de University of Cape Town in Zuid-Afrika, dat is opgezet door het Annex Residency Programme in samenwerking met de South African National Gallery. Ook was ze een van de organisatoren van het Autonomy Project. Clare heeft in 2009 deelgenomen aan het Curatorial Programme van De Appel, waarvoor en waarna ze verschillende programma’s en tentoonstellingen heeft samengesteld.

‘Scenographies’ is een initiatief van het Lectoraat Art & Public Space (LAPS) van de Gerrit Rietveld Academie in samenwerking met Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA), en wordt ondersteund door SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte.

Bij ‘Scenographies’ verschijnt SMBA Nieuwsbrief nr. 133 met een introductie door curator Clare Butcher en bijdragen van onder anderen Jeroen Boomgaard en Tom van Gestel. Deze nieuwsbrief is tweetalig Nederlands/Engels en gratis verkrijgbaar bij de tentoonstelling, en online als pdf.

---

Tijdens de gehele tentoonstellings- en evenementenperiode is het archief van SKOR bij Kenniscentrum LAPS geopend voor publiek op dinsdagen van 11.00-17.00 uur. Kenniscentrum LAPS is op 22 oktober gesloten in verband met de herfstvakantie.

Locatie: Kenniscentrum LAPS, Prinses Irenestraat 19 (5 hoog), Amsterdam

T: +31-20-223 68 67

E: kenniscentrum@laps-rietveld.nl

---

[Afbeelding: Antonis Pittas, sketches for Reel Times (Road to Victory), 2013]