The Demon of Comparisons

Een Project van Electric Palm Tree

28 maart - 17 mei 2009

smba-newsletter-109.pdf (250 Kb)

28 maart - 17 mei 2009

Opening: vrijdag 27 maart 2009 17:00 uur

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam presenteert de tentoonstelling 'The Demon of Comparisons'. De opening in SMBA op vrijdag 27 maart 2009 van 17:00 tot 19:00 uur vindt plaats met de lezingperformance Finders Keepers van Jeune JE Kim.

Met: Heman Chong, Hafiz, Beom Kim, Sung Hwan Kim, Tibor Hajas, Wendelien van Oldenborgh, Tadasu Takamine en met speciale bijdragen van Phillippe Rekacewicz en Grace Samboh.

Curator: Binna Choi in samenwerking met Kyongfa Che en Cosmin Costinas; tentoonstellingsontwerp in samenwerking met Susanne Pietsch.

'The Demon of Comparisons' is een verbintenis tussen subjectieve standpunten, die op verschillende manieren gerelateerd zijn aan grotere sociale en politieke kaders, aan macht en culturele constructies. Door nadruk te leggen op punten van individueel handelen in een omgeving die gedefinieerd wordt door kwesties van nationale en culturele identiteiten, bevraagt 'The Demon of Comparisons' het soort van collectiviteit dat voorkomt uit zulke onderwerpen.

De titel van de tentoonstelling is een vertaling van de frase "el demonio de las comparaciones" uit de roman Noli Me Tangere van Jose Rizal, door Benedict Anderson gebruikt als de titel voor zijn boek The Specter of Comparisons. In dit werk stelt Anderson op originele en doordachte wijze vragen bij de patronen en knooppunten van geografische grenzen, tijden en machtsstructuren waaruit wij identiteiten en gevoelens van thuishoren bepalen. Zonder het interessegebied van Anderson te verlaten, is er voor de tentoonstelling gekozen voor de mogelijkheden van meerduidigheid - de 'spoken' (specters) van het originele 'demonio' - als het gaat om de subjectiviteit van iemands ervaringen van cultuur en macht.

'The Demon of Comparisons' is voortgekomen uit uitwisselingen en discussies tijdens 'Open Circuit #1: Yogyakarta', georganiseerd door Electric Palm Tree in september 2008 in Indonesië. In deze week durende workshop deelden en bediscussieerden de participanten hun ervaringen en idiomen van sociale transformatie vanuit hun diverse achtergronden.

'The Demon of Comparisons' staat in relatie met de gelijktijdige tentoonstelling 'The Antagonistic Link' in Casco in Utrecht. De opening van 'The Antagonistic Link' vindt plaats op zaterdag 28 maart 2009 om 17:00 uur en gaat gepaard met de eerste opvoering van de lezing en performance serie Ongoing Propositions under Different Conditions van de theoreticus en schrijver Sönke Hallman en de kunstenaar Achim Lengerer.

'The Demon of Comparisons' is samengesteld door de curatoren Kyongfa Che, Binna Choi met medewerking van Cosmin Costinas. Zij vormen samen het curatoreninitiatief Electric Palm Tree. Electric Palm Tree is begin 2008 opgericht als een langdurig project voor transnationaal artistiek onderzoek. Voor meer informatie over Electric Palm Tree, ga naar www.electricpalmtree.org

'The Demon of Comparisons' is mede georganiseerd door het team van SMBA, bestaande uit Kerstin Winking, Fleur Flohil, Debbie Marbus, Jan Meijer en curator Jelle Bouwhuis.

'The Demon of Comparisons' en andere projecten van Electric Palm Tree in de periode van 2008 en 2009 zijn mogelijk gemaakt door het Fonds Beeldende Kunsten, Bouwkunst en Vormgeving (BKVB) in het kader van Intendant Culturele Diversiteit. Overige financiële steun komt van Art Council Korea en het Prins Claus Fonds.