Nieuws Archief

2007

2006


Rosa Barba in Filmbank Tour
11/12/2007

De film Outwardly from Earth’s Center van Rosa Barba is onderdeel van de Filmbanktour No. 17 genaamd ‘Sugar is Sweet’. Het filmprogramma wordt van half december tot half maart op verschillende locaties vertoond, onder meer in theater ’t Hoogt in Utrecht op 11 december en in de Balie in Amsterdam op 15 december. Deze vertoningen komen in de plaats van de ‘Docu-fictions’-avond op 12 december in SMBA, die gepland was in het kader van de tentoonstelling ‘Rosa Barba – They Shine’.

lees verder..

Mark Lewis in gesprek met Jelle Bouwhuis
27/11/2007

In het kader 'Rosa Barba - They Shine' geeft de Brits-Canadese filmmaker Mark Lewis een presentatie van zijn werk in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Lewis maakt filminstallaties en is redacteur van Afterall. Tijdens deze avond gaat Lewis in gesprek met curator Jelle Bouwhuis. Daarbij vertoont hij verschillende van zijn filmwerken. Ook zijn artikel Is Modernity our Antiquity?, dat een van de leidraden vormde voor Documenta 12, komt aan de orde.

20.00 uur
Voertaal Engels
Meer informatie

Van der Werve wint Volkskrantprijs
26/11/2007

Guido van der Werve is winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs, zo maakte de krant vandaag bekend. Van der Werve staat bekend om zijn korte films “die zich in het geheugen vastzetten”, aldus de jury in haar rapport: “een combinatie van de schilderijen van Caspar David Friedrich, de films van Chaplin en het werk van Bas Jan Ader”. Van der Werve (1977) had eind 2006 een tentoonstelling in SMBA waarin twee toen nieuwe films waren te zien. De Volkskrantprijs bestaat uit een geldbedrag van 7.500 euro en een tentoonstelling in het Centraal Museum Utrecht.

Boekpresentatie: Right About Now: Art & Theory since the 1990s
26/10/2007

Het Stedelijk Museum, de Universiteit van Amsterdam, W139, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en Valiz nodigen u uit voor de presentatie van de publicatie Right About Now: Art & Theory since the 1990s. Bij deze gelegenheid worden de eerste exemplaren van de essaybundel uitgereikt aan Hans van Straten (Prins Bernhard Cultuurfonds) en Gijs van Tuyl (Stedelijk Museum). Ook houdt Paul Domela, artistiek directeur van de Liverpool Biënnale, bij wijze van nawoord een korte lezing naar aanleiding van het boek.
lees verder..

Beeldendebat
03/10/2007

Geen plaatsen meer beschikbaar!!

Tijdens de museumnacht (3 november) vindt in het SMBA het ‘Beeldendebat’ plaats. Dit debat richt zich op publiek beeldgebruik in relatie tot uiteenlopende maatschappelijke groeperingen zoals christenen, moslims en feministen. Centraal staat de vraag wat hedendaags iconoclasme of beeldvernietiging betekent en vanuit welke (ideologische) achtergronden het kan ontstaan of zelfs aangemoedigd wordt. In het debat staan verschillende recent ter discussie gestelde beelden centraal, zoals de bikinireclame in Utrecht, de Mohammedcartoons en de vernietigde Boeddhabeelden in Afghanistan. Waarom is iconoclasme een westers taboe? Wat zijn de verleidingen van het hedendaagse iconoclasme? Hoe verhoudt iconoclasme zich tot beeldcensuur en beeldnormering? Kan daar überhaupt wel sprake zijn in het informatietijdperk? Ook worden er relaties gelegd met eerdere vormen van iconoclasme, zoals de beeldenstorm in de 16e eeuw. meer informatie

Right About Now
28/08/2007

Als slotstuk van de mede door SMBA georganiseerde lezingenreeks Right About Now: Art and Theory since the 1990s, die in 2006 plaatsvond, verschijnt binnenkort de lang verwachte tekstbundel bij uitgeverij Valiz. Het uitgangspunt van het Right About Now-project is de constatering dat de grote verscheidenheid van kunst over de afgelopen vijftien jaar maar mondjesmaat van theoretische reflectie en historische context is voorzien. Geheel anders was dat in de voorafgaande decennia. In de jaren negentig lijkt vooral de kunst zélf, en de ervaring die zij oplevert, centraal te staan. Uiteraard is ook deze ‘kunst-zonder-theorie’ theoretisch te duiden en te historiseren.
lees verder..

The Rise te zien in Berlinische Galerie
15/08/2007

De film installatie The Rise van het kunstenaarsduo Nina Fischer & Maroan el Sani wordt dit najaar vertoond in de groepstentoonstelling ‘Neue Heimat – Berlin Contemporary’ in de Berlinische Galerie, Landesmuseum voor moderne kunst, fotografie en cultuur in Berlijn. The Rise is ontstaan tijdens de residentieperiode van het duo aan de Amsterdamse Zuidas en speelt zich daar ook af. De installatie was dit voorjaar te zien in SMBA en daarna onder meer ook in Platform 21 in Amsterdam en op de Basel Art Fair. Voor meer informatie over de Zuidasresidency van SMBA zie elders op deze website. De tentoonstelling ‘Neue Heimat – Berlin Contemporary’ is te zien vanaf 13 september en duurt tot en met 7 januari 2008. Voor meer informatie zie www.berlinischegalerie.de

SMBA genomineerd voor de AICA oorkonde 2004-2006
14/08/2007

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam is genomineerd voor de AICA oorkonde 2004-2006. Vooral de internationale context waarin SMBA Amsterdamse kunst plaatst, bracht de jury ertoe SMBA voor te dragen. AICA (Association Internationale des Critiques d'Art) is een non-profit organisatie met als doel om kunstkritiek in al haar verschillende vormen en disciplines wereldwijd te steunen. De vorige oorkonde werd toegewezen aan Paula van den Bosch en Thomas Hirschhorn voor de tentoonstelling 'Anschool' (Bonnefantenmuseum, Maastricht). Voor deze oorkonde dingen een vijftal andere Nederlandse instellingen voor hedendaagse kunst mee. Voor meer informatie zie www.aicanederland.org

Magid in Gagosian, Elkoussy in Tate Modern
10/07/2007

Jill Magid, die eind 2005 haar eerste solo-expositie had in SMBA, exposeert momenteel in de prestigieuze Gagosian Gallery op Madison Avenue in New York. Daar zijn zes overwegend nieuwe werken te zien. De tentoonstelling duurt nog tot en met 3 augustus.
Hala Elkoussy’s film Peripheral Stories, die in maart/april 2006 continue werd vertoond in SMBA, is nu te zien in de turbine hal van Tate Modern in Londen als onderdeel van de grote presentatie Global Cities. Deze tentoonstelling is gratis toegankelijk en duurt nog tot en met 27 augustus.

SMBA wint COC museumnacht wedstrijd
20/06/2007

SMBA is winnaar van de COC museumnacht wedstrijd. Bureau Amsterdam kreeg de prijs voor het beste plan voor een museumnacht-event. Dit project ‘Beeldenstrijd’ richt zich op de discussie over publiek beeldgebruik binnen sterk uiteenlopende maatschappelijke groeperingen zoals christenen, moslims en feministen.
lees verder..

The Rise te zien bij Platform 21 en op Art Basel
03/06/2007

De afgelopen maanden hebben verschillende kunstenaars op de Zuidas in Amsterdam gewoond en gewerkt in de residencies van het Virtueel Museum Zuidas. Zij gaven allen een respons op de ontwikkelingen in het gebied. De resultaten van hun werkperiode zijn te zien in platform21.com">Platform 21. Ook de film The Rise van het duo Fischer & El Sani wordt opnieuw vertoond. Deze was eerder al in de gelijknamige tentoonstelling in SMBA te zien. The Rise wordt daarnaast ook doorlopend vertoond in de stand van Galerie Eigen+Art op Art Basel van 13 t/m 17 juni.

Boekpresentatie 'We All Laughed At Christopher Columbus'
01/06/2007

Na de tentoonstellingen in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en Platform Garanti Contemporary Art Center (Istanbul) volgt nu het derde deel van het project ‘We All Laughed at Christopher Columbus’: de publicatie. Opnieuw reflecteren deelnemende kunstenaars, geselecteerd door curatoren Krist Gruijthuijsen en November Paynter, op historische voorvallen, dit keer echter in druk. Het resultaat van deze trilogie is een serie van aaneenvolgende hoofdstukken die elk een subjectieve en artistieke interpretatie vormen van een gebeurtenis in het verleden. Het boek wordt op 9 juni gepresenteerd in het Turkse paviljoen op de biënnale van Venetië.
lees verder..

Boekpresentatie Militant Bourgeois
29/05/2007

Als slothoofdstuk van het project ‘Militant Bourgeois. An Existentialist Retreat’ van kunstenaar Chris Evans vindt op 29 mei de presentatie plaats van de gelijknamige publicatie. Naast een gesprek tussen Evans en Jelle Bouwhuis, curator van SMBA, geven deze avond ook een aantal kunstenaars die in de Retraite hebben verbleven, een presentatie van werk dat tijdens hun verblijf tot stand is gekomen.
lees verder..

WRO 07 International Media Art Biënnale
16/05/2007

De film The Rise van het kunstenaarsduo Fischer & El Sani, gemaakt in opdracht van SMBA, wordt 16 mei vertoond op de WRO 07 International Media Art Biënnale in Wroclaw (Polen). The Rise maakt deel uit van het openingsprogramma van deze biënnale, dat samengesteld is door freelance videocurator Jan Schuijren. Daarnaast wordt de film ook speciaal op de openingsdag opgenomen in de bijbehorende tentoonstelling en is die dag dus doorlopend te zien. Het is de eerste vertoning van The Rise na de tentoonstelling in SMBA, die van 19 maart tot 13 mei duurde. Meer informatie

‘Mapping the City’ videoprogramma (reprise)
10/05/2007

Als aanvulling op de tentoonstelling ‘Mapping the City’ in Stedelijk Museum CS, wordt er in ‘SMCS op 11’ een bijzonder videoprogramma vertoond. Verdeeld over twee avonden, is er werk van diverse nationale en internationale kunstenaars te zien die allen een bijzondere relatie met de stad tentoonspreiden. Leidraad in alle video’s zijn de concepten flâneur en dérive. De eerste verklaart de stad, straten en inwoners tot haar domein van observatie, terwijl de laatste de nadruk vooral legt op het actief ronddolen om inzicht te krijgen in psychogeografische structuren. Meer informatie

Donderdag 10 en 17 mei.
Beide avonden aanvang 21.00 uur
Entrée gratis
Reserveren gewenst, via desk@stedelijk.nl

The List
28/02/2007

The List is een project over de grenzen van ‘Fort Europa’ en legt de vraag voor in hoeverre kunst een rol kan spelen voor dit actuele sociale, politieke en culturele onderwerp. De titel ‘The List’ verwijst naar de lijst namen van alle vluchtelingen die, zover bekend, tijdens hun migratie naar Europa zijn omgekomen. In de week van 14 tot 21 maart wordt de lijst als poster gepresenteerd in 100 MUPI’s – verlichte reclameborden – door Amsterdam. Daarnaast vindt er donderdag 15 maart een grote seminar plaats in SMCS op 11 en wordt er in de INkijk van SKOR een informatiecentrum opgericht. Meer informatie.

Lezing Helen Westgeest online
27/02/2007

De lezing 'The Interaction between Theories of Photography and Contemporary Photographic Practice' die Helen Westgeest verzorgde bij de boekpresentie 'Koet' van Sema Bekirovic staat vanaf heden online op deze site.
lees verder..

SMBA jaarverslag 2006
19/02/2007

Het jaarverslag van het SMBA is verschenen. Belangrijke aandachtspunten zijn:

> Jelle Bouwhuis opvolger van Martijn van Nieuwenhuyzen per 1 januari
> Groot aantal activiteiten ontplooid in 2006
> Twee tentoonstellingen doorgereisd naar het buitenland
> Nieuwe residentie voor internationale kunstenaars aan de Zuidas
> Vernieuwingen in de communicatie

klik hier voor het volledige document.

Nieuwe leesruimte gepresenteerd
20/01/2007

Tegelijk met de opening van de tentoonstelling ‘Capricious’ is in de entreehal van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam een nieuwe leesruimte gepresenteerd. Deze ‘Space To Keep Books of STKB (and magazines)’ is ontworpen en gerealiseerd door beeldend kunstenaar Joris Brouwers.
lees verder..