Nieuws Archief

2013

2012

2011


Made in Commons Events
30/11/2013

maandag 20 - donderdag 23 januari 2014

Read-in, Regimes of Memorizing

Read-in (Hyunju Chung, Annette Krauss, Laura Pardo and Serena Lee) nodigt u graag uit om deel te nemen aan Regimes of Memorizing, een driedaagse workshop en presentatie. Tijdens deze dagen zal Read-in verder onderzoek doen naar de implicaties van 'samen lezen' en de situering van allerlei vormen van leesactiviteiten.

Workshop
maandag 20 - donderdag 23 januari 2014
Locatie: Casco Storefront, Voorstraat 88, Utrecht
11 a.m. - 16 p.m.

Presentatie
donderdag, 23 januari 2014
Locatie: SMBA
17.00 uur

------------------------------------------

zondag, 26 januari 2014

Wouldn't it be nice to live like an art object...or thank you for taking (a)part

Performance Maja Bekan
Locatie: Stedelijk Museum Bureau Amsterdam
17.00 uur

Wouldn’t it be nice to live like an art object….or thank you for taking (a)part is een gesprek in de vorm van 'het kunstenaarsgesprek' tussen de moeder van de kunstenares en haar leeftijdsgenoten. Hiermee probeert Bekan de rol van kunstenaar als producent en promotor te onderzoeken.

Amsterdam Art Weekend 2013
29/11/2013

vrijdag 29 november - zondag 1 december 2013

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam neemt deel aan het Amsterdam Art Weekend 2013. Tijdens dit weekend zijn de openingstijden verruimd.

Het Amsterdam Art Weekend 2013 is de tweede editie van een jaarlijkse manifestatie waarin 40 toonaangevende galeries en de beste kunstinstellingen van de stad laten zien wat Amsterdam te bieden heeft qua hedendaagse kunst. SMBA doet mee met de internationale groepstentoonstelling ‘Made in Commons'.

Het Amsterdam Art Weekend valt samen met RijksakademieOpen. De andere deelnemende kunstinstellingen zijn onder meer De Ateliers, Stedelijk Museum Amsterdam en de Appel Arts Centre. Het Amsterdam Art Weekend is een initiatief van Capital A.

Voor meer informatie, zie www.amsterdamartweekend.nl

Openingstijden van SMBA:
29 November: 17:00 tot 20:00 uur.
30 November: 11:00 tot 20:00 uur.
1 December: 11:00 tot 17:00 uur.

Call for papers: 'Collecting Geographies - Global Programming and Museums of Modern Art'
30/09/2013

Georganiseerd door Stedelijk Museum, Amsterdam & Stedelijk Museum Bureau Amsterdam; ASCA/ACGS Universiteit van Amsterdam, Amsterdam; Moderna Museet, Stockholm; Folkwang Museum, Essen; Tropen Museum, Amsterdam
Locatie: Stedelijk Museum, Amsterdam
Datum: 12-14 maart 2014
Deadline: 30 september, 2013
Proposed admittance fee: €100,-

Lees verder (in het Engels)

Scenographies Prologues leesgroep
13/09/2013

Als onderdeel van het Scenographies programma wordt er een serie prologen gehouden in SMBA. In het Engels renaissance theater, ofwel ‘elizabethaans theater’, werd de proloog als een dramatisch instrument gebruikt die elke akte van het toneelspel inleidt. Curator en onderzoeker Alexandra Landré gebruikt deze strategie door middel van een serie gesprekken met de deelnemers van Scenographies onder de noemer Prologues. Deze prologen omlijsten elk project en geven nieuwe inzichten of stellen prangende vragen over het publieke archief en de artistieke manieren om hiermee om te gaan.

Een leesgroep zal aan elke publieke Prologue voorafgaan. Bij interesse in deelname aan de leesgroep en om leesmateriaal te ontvangen kunt u mailen naar:

scenographiesprologues@gmail.com

Plaatsen zijn beperkt. Voertaal: Engels

Spaces of Exception in Moskou
01/09/2013

SMBA presenteert de groepstentoonstelling 'Spaces of Exception' in Artplay, Moskou. Deze omvangrijke expositie is een Special Project van de Moskou Biénnale en vindt mede plaats in het kader van het Nederland-Rusland Jaar. De tentoonstelling is tevens gastheer van het debatprogramma Dutch Art Assembly op 11, 16 en 17 september.

Lees verder..

Lezing door Joshua Simon
27/08/2013

27 augustus 2013
Tijd: 20:00 uur

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam organiseert, samen met Galerie Martin van Zomeren, een lezing van Joshua Simon. Simon publiceerde onlangs zijn nieuwe boek Neomaterialism (Sternberg Press, 2013).

Sinds de zogeheten dematerialisatie van valuta en ook de kunst vanaf de late jaren 60 en vroege jaren 70 in de vorige eeuw, zijn we getuige geweest van een beweging in wat een economie van ‘neomaterialisme’ genoemd kan worden. Hierin is onze rol om de overwaarde te consumeren. Met deze economie hebben zich verschillende verschuivingen voorgedaan: goederen zijn uitgegroeid tot historisch subject, de focus van de arbeid is verschoven van productie tot consumptie, en symbolen gedragen zich nu als materialen. We vormen een verhouding tot dingen met schuld in plaats van vervreemding als de onderliggende modus. De lezing en het gesprek erna zullen de taal van die dingen door het dialectisch materialisme en het dialect van materiaal verkennen.
lees verder..

Deze zomer geen tentoonstelling in SMBA
24/07/2013

De eerstvolgende tentoonstelling in SMBA is ‘Scenographies’, een project met en over het archief van de Stichting Kunst in de Openbare Ruimte (SKOR). Opening op 14 september.

Save the date: Op 27 augustus organiseert SMBA een lezing door kunsttheoreticus Joshua Simon.

Diego Tonus – Processing Authorities
03/07/2013

3 juli – 7 juli 2013

Opening: 3 juli, 18:00 - 21:00 uur

Diego Tonus’s Processing Authorities is een project-in-progress dat de focus legt op voorzittershamers als symbolisch instrument, als vertoon van gezag. Het startpunt van het werk is een even unieke als obscure verzameling van deze hamers die toebehoort aan het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam. De hamers zijn gebruikt bij vergaderingen van Nederlandse emancipatiebewegingen in de 19de en 20ste eeuw; om de zaal tot orde te roepen of om momenten van collectieve beslissingen te benadrukken. Het instituut verzamelde de hamers door de afgelopen jaren heen op momenten dat deze organisaties opgeheven werden. Dit is de eerste keer dat alle 52 hamers uit de collectie getoond worden buiten het IISG.
lees verder..

noa language school
25/06/2013

25, 26, 29 Juni 2013
Bij Goleb, Studio Amsterdam, Zina en de Vlugt: 25 en 26 juni
Bij SMBA: 29 juni
Bij Hakata Senpachi: 29 juni

Stad: Amsterdam
Locatie: Goleb, Studio Amsterdam, Zina en de Vlugt, SMBA en Japanese Restaurant Hakata Senpachi.

met: Ahmet Ögüt (The Silent University), Anna Dasovic & Sarah Jones, Angela Serino, Esther Kempf, Fadi El Tofeili, Francesco Bernardelli, Grupa Spomenik/ The Monument Group (Jelena Petrovic & Jelena Vesic), Lawrence Abu Hamdan, Marianna Maruyama, Marianne Flotron, Marie Frampier, Martine Neddam, Mounira Al Solh, Nicoline van Harskamp.

Het bijwonen van de activiteiten van de noa language school is gratis en voor iedereen toegankelijk. Wel vragen we u vriendelijk om u vooraf aan te melden door een e-mail te sturen naar: contact@noalanguageschool.org

noa language school is een kunstproject geïnitieerd door kunstenaar Mounira Al Solh en curator Angela Serino. noa is een poging om een andere benadering te creëren voor het taal onderwijs, met als uitgangspunt de ervaring van het leven tussen(in) twee of meer talen. noa language school wordt geleid door kunstenaars die het publiek uitnodigen om een bestaande of kunstmatige (hybride) taal te leren of af te leren, om zo een alternatief gevoel van identiteit en gemeenschap te creëren.
lees verder..

BijlmAIR: Clarence Albert: Artist talk en BBQ
08/06/2013

Zaterdag 8 juni, 16.00-22.00 uur
Adres: Florijn 42, Amsterdam Zuidoost
Toegang gratis

Vergezel ons in de Bijlmer voor een artist talk door Clarence Albert. Hij zal vertellen over zijn eigen werk en het kunstenaars collectief ROX in Zambia waar hij onderdeel van uitmaakt. Er zijn drankjes en hapjes vanaf 16.00 uur en de artist talk begint om 17.00. Hierna is er tijd voor een discussie, drankjes en een BBQ.

Lees verder (in het Engels)

Presentatie en interview Wilfredo Prieto
06/06/2013

6 juni 2013, 20.00 uur
Voertaal: Engels
Toegang gratis, reserveren a.u.b. via mail@smba.nl

Samen met kunstenaar en onderzoeker Paula Salas organiseert SMBA een artist talk en een interview met Wilfredo Prieto, één van de deelnemende kunstenaars aan de huidige tentoonstelling The Right to the City. Het interview wordt voorafgegaan door een korte inleiding door gastcurator Madelon van Schie.

Prieto heeft, als een nomadisch kunstenaar actief in verschillende werelddelen, een visueel idioom ontwikkeld dat aansluit bij een internationale artistieke taal. Hoewel zijn werk soms nog wel te verbinden is met een lokale, Cubaanse achtergrond, is er in zijn werk een tendens richting een meer universele taal te ontdekken. Hoe slaagt Prieto erin om zijn ‘handschrift’ te behouden? Hoe behandelt hij lokale of juist mondiale onderwerpen dusdanig dat ze hun betekenis voor specifieke gemeenschappen die zich tot zijn werken verhouden, blijven behouden? Dergelijke vragen zullen tijdens het interview aan bod komen.
lees verder..

Renzo Martens: The Institute for Human Activities
26/05/2013

26 mei, 16.00 – 17.30 uur

Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Voertaal: Engels
Toegang: entreeprijs Stedelijk Museum + 2,50 euro
Reserveren: noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Het Stedelijk Museum presenteert, in samenwerking met het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, een middag rondom het “Institute for Human Activities”, een nieuw kunstinstituut opgericht door beeldend kunstenaar en filmmaker Renzo Martens. Martens zal in een lezing het project nader toelichten en vragen vanuit het publiek beantwoorden. Aan het einde van het programma ontvangt Renzo Martens het “Cultuurfonds Documentaire Stipendium” dat hem onlangs door het Prins Bernhard Cultuurfonds werd toegekend.
lees verder..

'Hollandaise' opent in Dakar
10/04/2013

10 april – 1 juni 2013

Opening: woensdag 10 april, 18:30 – 21:00 uur

RAW Material Company, Dakar, Senegal

Met trots presenteert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam de tentoonstelling 'Hollandaise, a journey into an iconic fabric'. De tentoonstelling, die te zien was bij SMBA van 3 november 2012 tot 6 januari 2013, heeft als uitgangspunt de complexe globaliseringsprocessen die plaats vinden tussen Nederland en Afrika. Vanaf de koloniale tijd produceerden Nederlandse bedrijven, zoals Vlisco, Javaanse imitatiebatik en exporteerden deze naar West-Afrika, waar deze bekend staat als Dutch Wax of Hollandaise. Tegenwoordig worden deze stoffen als typisch Afrikaans beschouwd en vormen een belangrijk onderdeel van de Afrikaanse identiteit.

De curator van de tentoonstelling is Koyo Kouoh. Ze maakte 'Hollandaise' in opdracht van SMBA in het kader van 'Project 1975'
lees verder..

BijlmAIR : Maria Guggenbichler, SISTER FROM ANOTHER MISTER
01/04/2013

1 april – 30 april 2013

BijlmAIR studio/apartment, Florijn 42

Maria Guggenbichler, nieuwe BijlmAIR resident, organiseert in de hele maand april het evenementenprogramma SISTER FROM ANOTHER MISTER in Amsterdam Zuidoost. Het doel van dit programma is om uitwisseling van expertise, kennis en ideeën van architectuur en cityplanning te stimuleren. Alle events vinden plaats in studio Florijn 42 in de Amsterdamse Bijlmer.
lees verder..

Lezing Dr. Bert Hoppe
23/03/2013

Zaterdag 23 maart
15:00 – 17:00 uur
Voertaal: Engels
Toegang gratis, reserveren a.u.b. via mail@smba.nl

Tijdens de tentoonstelling Border Theories zal historicus en Ruslandkenner Dr. Bert Hoppe een lezing geven over ‘virtuele geschiedenis’ van Kaliningrad en de politiek van reconstructie. Hierbij gaat hij in op de relatie tussen politiek en stedenbouw tijdens het Sovjet-bewind tussen 1945 en 1970.
lees verder..

The Rise nu te zien in MAMAM, Recife, Brazilië
22/03/2013

De filminstallatie The Rise van het Berlijnse kunstenaarsduo Nina Fischer en Maroan El Sani is tot 27 april 2013 te zien in hun solotentoonstelling Nina Fischer & Maroan el Sani in MAMAM The Patio, Museu de Arte Moderne in Recife, Brazilië.
lees verder..

Jérôme Chazeix resident BijlmAIR
21/03/2013

Jérôme Chazeix (Frankrijk/ Duitsland, 1976) is de eerste resident van het BijlmAIR programma in 2013. In zijn onderzoek legt hij de nadruk op elementen van parallelle werelden, zoals alchemie en esoterie, wat resulteert in verschillende media zoals sculptuur, mode, techno, kortom een encyclopedisch gesamtkunstwerk.
lees verder..

Gedeeltelijke sluiting op dinsdag 26 maart
10/03/2013

Op dinsdag 26 maart is het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam alleen tussen 14:00 en 15:00 uur geopend als gevolg van de masterclasses van János Sugár and Oliver Marchart, onderdeel van het symposium 'Event in Artistic and Political Practices' georganiseerd door LAPS en ASCA, gehouden in SMBA.
Onze excuses voor het eventuele ongemak veroorzaakt door deze gedeeltelijke sluiting.

Leesgroep rond Bruno Latours ‘Politics of Nature’ in SMBA
10/02/2013

Deze interdisciplinaire leesgroep focust zich op het boek Politics of Nature: How to Brings the Sciences into Democracy van de Franse socioloog en filosoof Bruno Latour
lees verder..

Wendelien van Oldenborgh 'La Javanaise' op de Berlinale
07/02/2013

7 t/m 17 februari 2013
8th Forum Expanded, Berlijn

Het werk La Javanaise (2012) dat Wendelien van Oldenborgh maakte voor de tentoonstelling Hollandaise in SMBA, is nu ook te zien in de groepstentoonstelling 'Waves vs. Particles' in Berlijn. De dubbelprojectie La Javanaise werd gefilmd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen en gaat in op de onlosmakelijke banden tussen kolonialisme en globalisering, authenticiteit, verbeelding en performance, in het kader van de Wax Hollandais en zijn oorsprong. 
lees verder..

Am I Black
24/01/2013

Debat
Donderdag 24 januari
Aanvang: 16.30 uur
Voertaal Nederlands
Toegang gratis, reserveren a.u.b. via mail@smba.nl

met: Dr. Aspha Bijnaar, Sara Blokland, Remy Jungerman, Charl Landvreugd, Rob Perrée, Macha Roesink en Annet Zondervan.

Is er ruimte in Nederland, en op het Europese vasteland in het algemeen, om lokale etnische issues onderdeel te maken van het lokale kunstdiscours op basis van de issues die uit de zwarte gemeenschap voortkomen? En, op die manier een Afro-Europees denken over kunst tot stand te brengen dat onderdeel kan worden van het kunstbeleid?

lees verder..

Global Collaborations
11/01/2013

SMBA en het Stedelijk Museum Amsterdam starten het driejarige Global Collaborations, geïnspireerd door een soortgelijk programma dat de afgelopen vier jaar ontwikkeld werd door SMBA. Dit project stelt het museum in staat een goed geïnformeerde en genuanceerde blik te vormen op de internationale ontwikkelingen in de hedendaagse kunst, met een speciale focus op opkomende regio’s zoals Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost Azië. Het programma omvat samenwerkingverbanden met experimentele, open-minded en veelzijdige kunstinitiatieven en -instituten en resulteert in onderzoek, tentoonstellingen, publicaties en evenementen.
lees verder..

Onomatopee en Serge Onnen presenteren: 'The Lost Cent'
10/01/2013

Donderdag 10 januari
Vanaf 17:30
Toegang gratis, reserveren via: mail@smba.nl

Een getekende en geboorde graphic novel over het kleinst geldige betaalmiddel

Programma:

17:30u: Deuren open

18:00u: Talking cent, met Hans van Houwelingen (verzamelaar van munten), Olav Velthuis (socioloog en antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam) en Serge Onnen

Gevolgd door: Hobo nikkel sound door Arie Altena (banjo)

Lees verder (in het Engels)