Nieuws Archief

2013

2012

2011


Facing Forward
07/12/2011

Lezingenreeks
December 2011–April 2012

Oude Lutherse Kerk
Spui 411 (corner Spui)
Amsterdam
www.facingforward.nl

Na de succesvolle lezingenreeksen Right About Now: Art & Theory in the 1990s en Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century, presenteren het Stedelijk Museum Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, de Appel arts centre, W139, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en Metropolis M, gezamenlijk de nieuwe lezingen- en debattenreeks Facing Forward: Art & Theory from a Future Perspective. Deze lezingenreeks en publicatie stellen de kunst en theorie van de toekomst ter discussie aan de hand van zeven thema’s, die samen een mogelijk toekomstscenario van hedendaagse kunst en theorie schetsen. Gedurende zeven avonden zullen vermaarde internationale sprekers reflecteren op de thema’s Future Tech, Future Image, Future History, Future Freedom, Future Museum, Future City en uiteindelijk, Future’s Future.
lees verder..

Beyond Imagination
15/11/2011

Het Stedelijk Museum nodigt hierbij kunstenaars uit om voor Beyond Imagination, Gemeentelijke Kunstaankopen 2012 werken in te sturen. Kunstenaars kunnen een voorstel voor een specifiek project of kunstwerk indienen, vergezeld van documentatie. De inzendingen worden beoordeeld door een jury. De directeur van het Stedelijk Museum zal vervolgens uit de tentoongestelde werken kunstwerken kiezen die worden aangekocht voor de permanente collectie van het museum. Voorstellen voor Gemeentelijke Kunstaankopen 2012 kunnen alleen worden ingediend door kunstenaars die in Nederland wonen en/of werken; nationaliteit is echter geen criterium.

Het inschrijvingsformulier met verdere richtlijnen kan hier worden gedownload en is ook verkrijgbaar bij SMBA.

Museumnacht in SMBA
05/11/2011

Een lezing door Michael Tedja gevolgd door rondleidingen de rest van de nacht.

Zaterdag 5 november, 19.00 – 2.00 uur
De lezing begint om 20.00 uur (Nederlands gesproken)
Rondleidingen in het Nederlands en Engels

Gratis toegang met het museumnacht polsbandje

Beluister de lezing via deze Livestream, en luister nu alvast naar een speciale preview

lees verder..

Boekpresentatie '24 European Ethnographic Museums' van Sara van der Heide
25/10/2011

Dinsdag 25 oktober, 20.00 uur
Entree gratis, voertaal Engels
Reserveren a.u.b. via mail@smba.nl


Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en ROMA publications nodigen u van harte uit voor de presentatie van de publicatie: 24 European Ethnographic Museums van Sara van der Heide. Ter gelegenheid van deze presentatie schreef Moosje Goosen het verhaal The Museum of Western Folklore: A Commemorative Speech, dat zij op deze avond zal voordragen.
lees verder..

Boekpresentatie 'If you want, we'll travel to the moon together. Twaalf verkenningen van kunst en globalisering'.
25/10/2011

Dinsdag 25 oktober 2011, aanvang 17.00 uur
Entree gratis, reserveren gewenst via mail@smba.nl


De publicatie If you want, we’ll travel to the moon together is een initiatief van studenten Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Het is een bundeling van essays geschreven voor twee onderzoekswerkgroepen ‘Kunst en Globalisering’ die onder leiding stonden van Marga van Mechelen, docent Kunstgeschiedenis van de Nieuwste Tijd. Het boek wordt dinsdag 25 oktober officieel gepresenteerd in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.
lees verder..

Boekpresentatie 'See it Again, Say it Again: The Artist as Researcher'
21/09/2011

Woensdag 21 september, aanvang 20.00 uur

Entree gratis, reserveren a.u.b. via mail@smba.nl

In samenwerking met Valiz uitgevers presenteert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam het boek See it Again, Say it Again: the Artist as Researcher, samengesteld door Janneke Wesseling. Na een korte inleiding door Wesseling zullen drie kunstenaars nader ingaan op hun eigen artistieke onderzoek: Marc Roig Blesa, Barbara Visser en Moniek Toebosch. Daarna wordt het boek officieel gepresenteerd.

See it Again, Say it Again, gaat over het verschijnsel van onderzoek in de kunst. Het boek past in een breed gedragen internationale interesse naar de vormen en de betekenis van ‘artistiek onderzoek’ in de hedendaagse kunstpraktijk. Twintig kunstenaars en theoretici werkten mee aan het boek van Wesseling, onder wie Jeremiah Day, Stephan Dillemuth, Hilde van Gelder, Aglaia Konrad, Aernout Mik, Graeme Sullivan en Barbara Visser.
lees verder..

Informaliteit - Een nieuwe collectiviteit
29/08/2011

Maandag 29 augustus, aanvang 19.30 uur

voertaal: Engels
Entree: gratis


Samen met kunstenaar Matthijs de Bruijne organiseert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam een avond met presentaties door kunstenaars en groeperingen waarin het streven naar grotere maatschappelijke solidariteit centraal staat. Een van de uitgangspunten deze avond is de lezing van Joost de Bloois, gehouden bij de opening van de tentoonstelling ‘Informaliteit’ in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, over precariteit, kunst en politiek activisme. De Bloois vroeg zich daarin onder meer af of kunstenaars een andere rol in de samenleving zouden kunnen vervullen. Daarbij zouden zij zich minder moeten richten op hun individuele scheppingsdrang en juist meer moeten affiliëren met groepen in de samenleving die als precair kunnen worden aangemerkt en in als zodanig te vergelijken zijn met de maatschappelijke positie van kunstenaars. Klik hier voor de tekst van de lezing van De Bloois (in het Engels).

'Deelnemers zijn o.a. Domestic workers Nederland / Matthijs de Bruijne / Detour / FNV, Edwin Stolk, Precarious Workers Brigade (London) en Actie Schone kunsten'
lees verder..

Oproep BijlmAIR 2012
19/08/2011

BijlmAIR is het artist-in-residence programma van Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (CBK Zuidoost), Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA) en Stichting FLAT.

Vanaf 2011 nodigt BijlmAIR kunstenaars en andere cultuurproducenten uit om tijdelijk in Amsterdam Zuidoost te komen wonen en werken. Deze periode kan worden ingevuld met onderzoek voor een nog te realiseren project/kunstwerk of voor het daadwerkelijk realiseren daarvan. Iedereen met een relevant voorstel kan dat indienen. Het selectiecomité van de deelnemende organisaties bepaalt welke plannen/voorstellen worden gekozen.
De residency-periode dient zich te betrekken op de transnationale en interculturele samenleving van Amsterdam Zuidoost; dat kan op allerlei niveaus – stedenbouwkundig, sociologisch, economisch, historisch, etcetera.
BijlmAIR streeft tevens naar een gezamenlijke of groepspresentatie van de verschillende residencies in 2011 aan het einde van dat jaar.
lees verder..

'Making Ends Meet: Precarity, Art and Political Activism', een lezing van Joost de Bloois
11/08/2011

Zaterdag 13 augustus, 17.30u

Het concept van ‘precariteit’ staat centraal in een groot aantal hedendaagse protestbewegingen, van de Franse anti-CPE-protesten tot de Spaande Indignados, tot de Griekse sociale beweging en de recente studentenprotesten in Italië en Duitsland). Tegelijkertijd is ‘precariteit’ een sleutelbegrip geworden in zowel de kritische theorie als in de artistieke praktijk van vandaag. In zijn lezing bij de gelegenheid van de opening van de tentoonstelling ‘Informaliteit’ in SMBA zal Joost de Bloois de verschillende betekenissen en definities van het begrip verduidelijken.

Dr. Joost de Bloois is verbonden aan de afdeling Literatuur- en Cultuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam

Boekpresentatie: 'Locating the Producers'
30/06/2011

SMBA nodigt u van harte uit voor de presentatie van het boek: Locating the Producers – Durational Approaches to Public Art, Paul O’Neill & Claire Doherty (red.).

lees verder..

Opening/Boekpresentatie 'In a Time Fleece' met lezing/performance door Tony Chakar
17/06/2011

De tentoonstelling ‘Mounira Al Solh & Bassam Ramlawi’ in SMBA is al te zien vanaf zaterdag 18 juni. De officiële opening vindt echter een week later plaats, op zaterdagmiddag 25 juni. Dan wordt het boek gepresenteerd dat Al Solh maakte naar aanleiding van de toekenning van de Uriôt-prijs van de Rijksakademie van beeldende kunsten: in a Time Fleece. A Publication about Bassam Ramlawi. Het boek bevat een bijdrage van de Libanese literatuurwetenschapper, filosoof en kunstcriticus Jacques Aswad en een e-mailconversatie tussen hem en Al Solh.

The Marx Lounge - Publiek Programma
31/03/2011

In het kader van The Marx Lounge organiseert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam een intensief programma van openbare leesgroepen, lezingen, filmvertoningen en kunstenaarspresentaties, met medewerking van experts op de verschillende kennisvelden die Jaar in zijn meeslepende installatie ter tafel brengt. Door middel van dit publieke programma kan de bezoeker op een interactieve manier gebruik maken van de literatuur ter plaatse. De variatie aan evenementen biedt zowel de kenner als de leek de mogelijkheid om zich te verdiepen in de politieke en filosofische theorie. De volledige bibliografie van The Marx Lounge leestafel is op deze website te downloaden als PDF.

lees verder..

In gesprek met Sara Blokland
16/03/2011

Sara Blokland (1969, Nederland) vertelt over haar oeuvre en besteedt daarbij onder andere aandacht aan het werk Home (2004) dat momenteel in SMBA is tentoongesteld. Tijdens het gesprek plaatst zij dit werk in een breder kader van eerdere en latere producties zoals Linda (2006), een werk dat gaat over de zus van Blokland, een popster. Als kunstenaar werkt Blokland voornamelijk met fotografie. Zij reflecteert daarbij op de complexe relatie van dat medium tot het geschiedenis van individuen, het concept van de familie en cultureel erfgoed. Blokland wordt geïnterviewd door Chris Keulemans.
lees verder..

Doug Fishbone - Elmina
22/02/2011

Het SMBA organiseert in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) een presentatie van de film Elmina in aanwezigheid van de kunstenaar en hoofdrolspeler Doug Fishbone. De avond wordt ingeleid door cultuurhistoricus Louise Müller, specialist op het gebied van Ghanese film.

De film Elmina vertelt het verhaal van een klein Ghanees dorp waar de olie die in de grond is ontdekt, opheffing veroorzaakt onder de bewoners. Zij worden gedwongen land te verkopen aan grote corrupte multinationals; een scenario dat niet ver van de werkelijkheid staat. Er zit echter een belangrijke twist aan de film: hoewel de hele productie door het Ghanese Revele Films & Flatbush Films is uitgevoerd en er bekende Afrikaanse acteurs in meespelen, vervult de blanke kunstenaar Doug Fishbone de hoofdrol.
lees verder..

Debat BAVO - Too Active to Act
28/01/2011

Wat zijn de ideologische uitgangspunten van het hedendaagse culturele activisme en hoe verschillen deze van eerdere generaties? Hoe doeltreffend is dit activisme en wat is het emanciperend en veranderend effect? Kunnen de cultureel activisten vanuit hun vaak ingebedde positie echt een vuist maken ten aanzien van de misstanden waartegen zij ageren? Debatteer mee in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam over deze en andere brandende vraagstukken!

Aanvang: 17.00 uur
Entree: gratis
Voertaal: Nederlands

lees verder..

Lezing 'Curating Difference?', Paul Goodwin
23/01/2011

Sinds enige tijd is in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam Project ‘1975’ van start gegaan. Dit meerjarig programma van tentoonstellingen, lezingen, seminars, kunstenaarspresentaties en filmavonden dient ter heroverweging van hedendaagse kunstpraktijken, waarbij wordt gekeken naar de betekenis van het postkolonialisme voor de hedendaagse kunst. In dit kader geeft Paul Goodwin, Cross Cultural Curator bij Tate Britain, een lezing in SMBA op zondag 23 januari.

Aanvang: 20.00 uur
Entree: gratis

lees verder..

In memoriam Mieke Van de Voort (1972 - 2011)
05/01/2011

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam bereikte het droevige bericht dat Mieke Van de Voort, kunstenaar en deelnemer aan de tentoonstelling ‘Walker Evans and the Barn’ vorig jaar, afgelopen maandag overleden is. Wij zijn geschokt door haar plotselinge heengaan, en onze gedachten gaan uit naar haar dierbaren.