Nieuws Archief

2016

2015

2014


Stedelijk Museum werkt aan herpositionering Stedelijk Museum Bureau Amsterdam
15/12/2015

Het Stedelijk Museum gaat plannen ontwikkelen voor een herpositionering van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA), de dependance van het Stedelijk Museum in de binnenstad.

“De afgelopen jaren is de situatie in de kunstwereld zodanig veranderd, dat er behoefte is aan een herpositionering van SMBA. Digitale ontwikkelingen, globalisering en participatie van makers en bezoekers zijn niet meer weg te denken. Grenzen vervagen en het is spannend om daar een nieuw antwoord op te bedenken”, zegt Stedelijk-directeur Beatrix Ruf. “Ter versterking van het hedendaagse kunstveld, waarin de onafhankelijke presentatie-instituten het niet makkelijk hebben, willen we een antwoord geven op wat er nu mist en nodig is in de stad.”
lees verder..

Hedendaagse Kunst, Islam, en het Midden-Oosten
28/11/2015

Debat in samenwerking met Amsterdam Art Weekend en De Balie

Datum: zaterdag 28 november
Tijd: 10:30 t/m 12:00 uur
Locatie: De Balie, Amsterdam
Voertaal: Engels

Bij discussies over Islam in het Westen overheerst al snel het idee dat er onoverbrugbare tegenstrijdigheden zijn tussen culturen, ook als het aankomt op kunst. Er zijn echter legio voorbeelden waarbij hedendaagse kunst en Islam wel samen kunnen gaan, in het Westen maar zeker ook in het Midden-Oosten en eigenlijk overal waar de Islam een belangrijk deel uitmaakt van de samenleving. Hoe reëel zijn de contradicties tussen hedendaagse kunst en Islam eigenlijk? Moeten we ze specificeren of kunnen we ze beter opheffen? Is het beter om de religieuze achtergrond in de context van de hedendaagse kunst te negeren? En, in hoeverre is de rijke traditie van de islamitische kunst te verbinden met hedendaagse kunst?

Panelleden: Abdulnasser Gharem, Nilüfer Göle, Abdellah Karroum, Luit Mols en Nat Muller (moderator). Met een introductie door Jelle Bouwhuis.

Meer informatie en tickets:
http://www.debalie.nl
weekend.amsterdamart.com

N.B.
Werken van Abdulnasser Gharem en Abdullah Al Othman zijn te zien bij het Greenbox Museum of Contemporary Art from Saudi Arabia - a memory from the age of enlightenment. Na het debat in De Balie, geeft directeur Aarnout Helb een rondleiding door de collectie aldaar. Reserveren via curator@greenboxmuseum.com

Battle of the Bijlmer in SMBA
07/11/2015

Zaterdag 7 November 2015, 23:00 - 24:00 uur

Voertaal: divers
NB. alleen toegang met museumn8 passe-partou

Als extra evenement voor MuseumN8 2015 presenteren SMBA en BijlmAIR-resident Ryts Monet ‘The Battle of the Bijlmer in SMBA’. Monet organiseert op deze avond een wedstrijd van freestyle rap in de eigen taal. Afgelopen oktober was Monet organisator van een soortgelijke wedstrijd in zijn studio als onderdeel van zijn BijlmAIR residency. Door middel van een open oproep kwamen rappers van verschillende nationaliteiten en oorsprong uit de Bijlmer en omliggende wijken af op de uitdaging. Uit de deelnemers van de rap battle op basis van geïmproviseerde rijm in de eigen taal werd een winnaar gekozen door het publiek. ‘The Battle of the Bijlmer in SMBA’ brengt de MC's die deelnamen aan The Battle of the Bijlmer naar SMBA om te rappen tussen 23.00 en 24:00 uur. Na de battle, met muziek door dj Djack Munroe, zal Monet een video van de vorige rapwedstrijd vertonen.

MuseumN8 2015
07/11/2015

Zaterdag 7 november, 19:00 – 2:00 uur

Voertaal: Engels
NB. alleen toegang met museumn8 passe-partout

SMBA presenteert tijdens Museumnacht 2015 een programma over astronomie en kunst dat in het teken staat van de Nederlandse astronoom en socialist Anton Pannekoek (1873-1960). Tot Pannekoek's bekendste astronomische bijdragen behoren zijn tekeningen van de Melkweg zoals men die met het blote oog waarneemt, welke internationaal nog altijd gebruikt worden om de zichtbare Melkweg weer te geven, bijvoorbeeld in planetaria.
lees verder..

Forum: Kamarado
13/09/2015

Ter gelegenheid van Kamarado wordt een programma van korte lezingen, screenings en een performance gepresenteerd in het Stedelijk Museum.

Datum: Zondag 13 september, 15.00 – 17.30 uur
Locatie: Stedelijk Museum Amsterdam, Teijin Auditorium
Voertaal: Engels
Toegang: Entreeprijs voor het museum + €2,50
Reserveren: reserveringen.stedelijk.nl

Ter ere van de opening van de tentoonstelling Kamarado in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA), presenteert het Stedelijk Museum een publiek programma met korte lezingen, filmvertoningen en een performance. Het programma verbindt de verschillende invalshoeken over ‘kameraadschap,’ die naar voren komen in het werk van Adrian Melis, Mieke Van de Voort, Paolo Chiasera en Rupali Patil
lees verder..

Nieuwe bedrijfsstrategieën in de kunst
23/08/2015

Presentaties en gesprekken met Constant Dullaart, Template en Jennifer Lyn Morone

Datum: Zondag 23 augustus, 15:00 uur
Voertaal: Engels
Toegang: gratis
Reserveren: mail@smba.nl

Moderator: Josephine Bosma

Op de laatste dag van de tentoonstelling ‘Algorithmic Rubbish: Daring to Defy Misfortune’ organiseert SMBA kunstenaarspresentaties- en gesprekken met Constant Dullaart, Template en Jennifer Lyn Morone. Voor deze kunstenaars zijn digitale technologieën en het Internet het dagelijkse werkterrein. Zowel Dullaart, Template als Morone hebben ieder hun eigen bedrijf opgezet met een duidelijk strategie, gericht op online en technologische mogelijkheden. De eigen bedrijfjes kunnen gezien worden als een intelligente reactie op het technologisch vooruitgangsdenken en het economisch klimaat dat creatief ondernemerschap bemoedigt. De kunstenaars stimuleren een vorm van kritische reflectie op het conservatieve gebruik van nieuwe technologieën. Na een serie van korte presentaties zullen de kunstenaars met elkaar in gesprek gaan dat geleid wordt door Josephine Bosma.
lees verder..

Presentaties van Anna Dasovic en Robert Dulmers in SMBA en Castrum Peregrini
31/05/2015

Datum: zondag 31 mei 2015
Voertaal: Engels
Entree: gratis
Reserveringen: via mail@smba.nl

14:00 uur performance-lezing Anna Dasovic in Castrum Peregrini, Herengracht 401
15:00 uur presentatie van Robert Dulmers in SMBA, Rozenstraat 59

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en Castrum Peregrini organiseren een gezamenlijk evenement op 31 mei om een brug te slaan tussen hun tentoonstellingen “Resolution 827”en “exclude/include. Alternate Histories” die allebei gaan over traumatische en onderdrukte geschiedenissen. Kunstenaar Anna Dasovic, die aan beide tentoonstelling meedoet, presenteert haar performance-lezing Before the Fall there was no Fall in Castrum Peregrini. Journalist en schrijver Robert Dulmers geeft een presentatie over zijn recente publicaties over de val van Srebrenica in SMBA. Dr. Erna Rijsdijk zal vanuit haar positie reageren op beide presentaties. Hierna gaan allen met elkaar in een gesprek dat wordt geleid door Lars Ebert (Castrum Peregrini) en Joram Kraaijeveld (SMBA).
lees verder..

Kunst in een ‘global’ context – Een interview met Zoran Eric
28/03/2015

Op 6 februari j.l. opende de derde tentoonstelling in de reeks Global Positions in het Museum voor Hedendaagse Kunst (MoCAB) in Belgrado, Servië. Ditmaal bestaat de tentoonstelling uit een solo-presentatie van de in Amsterdam wonende kunstenaar Zachary Formwalt, getiteld Three Exchanges, opgebouwd uit drie samenhangende video werken waarin de vaak onzichtbare impact van het wereldwijd verbreide kapitalisme onder de loep wordt genomen. De tentoonstellingen in de reeks Global Positions worden ontwikkeld als samenwerking tussen het SMBA, de projectruimte van het Stedelijk Museum, en geestverwante kunstinstellingen over de wereld. Het eerste project in de serie, Made in Commons was het resultaat van de samenwerking met het cultuur centrum KUNCI in Yogyakarta, Indonesië, en de tweede editie legde relaties tussen de kunstwereld in Beirut en Amsterdam.

Kunsthistoricus Steyn Bergs interviewde MoCAB’s hoofdcurator Zoran Eric over de betekenis van Formwalt’s tentoonstelling in een voormalig communistisch land, de ‘tussenpositie’ van Servië in het postkoloniale discours en het belang van institutionele samenwerkingsverbanden.

Voor het interview klik hier

Tentoonstelling ‘This is the Time’ opent in Beirut
26/03/2015

Tentoonstelling: 26 maart - 25 juli 2015
Opening: donderdag 26 maart 18:00 – 21:00 uur
Locatie: AUB Byblos Bank Art Gallery, Ada Dodge Hall

Als onderdeel van Global Collaborations presenteert AUB Art Galleries in Beirut de tentoonstelling This is the Time. This is the Record of Time. Deze tentoonstelling vond eerder plaats in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling op 26 maart vinden er enkele performances plaats. Op 27 en 28 maart vindt het symposium ‘Thinking about Time’, georganiseerd door de American University of Beirut, plaats. Later in het jaar publiceert AUB Press een uitgebreide catalogus over het project dat geïnitieerd is in het kader van het langlopende project Global Collaborations.
lees verder..

Het Exterritory Project Symposium
15/03/2015

Datum: 15 maart 2015, 14.00 – 17.30 uur
Locatie: Teijin auditorium, Stedelijk Museum
Voertaal: Engels
Toegang: Entreeprijs Stedelijk + € 2,50
Reserveren: via reservations@stedelijk.nl

Met trots presenteert SMBA het Exterritory Project Symposium, in nauwe samenwerking met het Stedelijk Museum. Dit symposium brengt kunstenaars, wetenschappers en curatoren samen om nader in te gaan op het idee van extraterritorialiteit: een conceptuele ruimte buiten de wettelijke grenzen van natiestaten, en buiten de fysieke geografische opdeling van de wereld. Het symposium komt voort uit het Exterritory Project, dat werd opgestart door het kunstenaarsduo Ruti Sela & Maayan Amir.
lees verder..

Toespraak door Joshua Simon
08/02/2015

Zondag, 8 februari 2015

Locatie: SMBA
Tijd: 16:00 uur

In zijn openingstoespraak in SMBA zal Joshua Simon Sela’s werken plaatsen in een neoliberale context, waarin misbruik en entertainment, terreur en pornografie, selfies en CCTV, GPS-systemen en bewegingscontrolesystemen gecombineerd worden. Simon zal uitleggen waarom Sela’s films een alternatieve visuele ethiek bieden. Door gebruik te maken van maskerade, rollenspel en zelfs bedrog brengt ze oprechtheid, integriteit, waarheid en moed voort, onder de esthetische voorwaarden van vrije tijd en surveillance.

BOEKPRESENTATIE: Fahrettin Örenli: Conspiracy Wall > ANARTIST
07/02/2015

Dinsdag 7 april 2015

Locatie: SMBA
Tijd: 19:30 uur
Voertaal: Engels
Entree: gratis
rsvp: mail@smba.nl

Het kunstenaarsboek Conspiracy Wall > ANARTIST van Fahrettin Örenli wordt gepresenteerd in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Voor deze speciale gelegenheid zal Dr. Asghar Seyed-Gohrab (Universiteit van Leiden) spreken over Perzische poëzie in relatie tot de gedichten in het boek van Örenli. Daarna zal Fahrettin Örenli in gesprek gaan over zijn werk en de context waarin zijn boek is ontstaan met Lorenzo Benedetti (directeur van De Appel Arts Centre). Het kunstenaarsboek wordt in de vorm van een installatie tentoongesteld in SMBA van 7 t/m 12 april 2015. Tevens wordt van 21 maart t/m 2 mei werk van de kunstenaar getoond bij Bradwolff Projects, Amsterdam.
lees verder..