Nieuws Archief

2010

2009

2008


Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century
11/12/2008

Vijfde avond: donderdag 11 december met Robert S. Nelson en Ruth Noack
Aanvang: 20.00 u
Locatie: Oude Lutherse Kerk, Auditorium van de Universiteit van Amsterdam (Spui), Amsterdam

De vijfde lezingenavond in de reeks Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century zal in het teken staan van New Canon. Donderdag 11 december zullen de gerenommeerde kunsthistoricus Robert S. Nelson (USA/UK) en Ruth Noack (AUT), kunsthistorica en co-curator van Documenta 12, hun visie geven op de functie van canons in onze multiculturele en 'geglobaliseerde' samenleving. Zij zullen ingaan op de behoefte een nieuwe canon te formuleren. Tevens zal worden besproken hoe het principe van de canon werkzaam is in de hedendaagse museale wereld. Robert Nelson stelt dat plus ça change, plus c'est la même chose, oftewel, hoezeer de kunstwereld ook veranderd de onderliggende structuren blijven hetzelfde. Ruth Noack werpt in haar lezing een kritische blik op de instrumentalisering van canons als middel voor politieke en sociale gelijkheid.
De voertaal van Now is the Time is Engels. Reserveren verplicht.
Meer informatie

Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century
27/11/2008

Vierde avond: donderdag 27 november met Rick Poynor en Camiel van Winkel
Aanvang: 20.00 u
Locatie: Oude Lutherse Kerk, Auditorium van de Universiteit van Amsterdam (Spui), Amsterdam

De vierde lezingenavond uit de reeks 'Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century' heeft als thema 'Design'. Tijdens deze avond zullen de Britse schrijver en expert op het gebied van grafisch vormgeving Rick Poynor (UK) en de Nederlandse kunsthistoricus en criticus Camiel van Winkel (NL) ingaan op de vragen als: hoe kunnen wij de huidige verhouding tussen design, kunst en massacultuur definiëren? Op welke manieren verschillen design en kunst van elkaar in termen van sociaal engagement? En bestaat er, in onze huidige visuele cultuur die gedomineerd lijkt door commercie, zoiets als ‘critical design’?
De voertaal van Now is the Time is Engels. Reserveren verplicht.
Meer informatie

Discussie Martens/Nash in SMBA
22/11/2008

Datum: zaterdag 22 november
Tijd: 15.45u, met aansluitend receptie

Op zaterdagmiddag 22 november gaat Renzo Martens in gesprek met Mark Nash, expert op het gebied van cinematische strategieën in de beeldende kunst, als onderdeel van de Episode III tentoonstelling. Cruciaal in de film is manier waarop Martens gebruik maakt van zekere conventies uit het documentaire genre en daar inbreuk op pleegt door zijn constante aanwezigheid als cameraman, reporter en activist tegelijk. De discussie zal gaan over de aard van Martens’ film welke gedefinieerd zou kunnen worden als 'performance-documentaire'.
Mark Nash is hoofd van de afdeling Curating Contemporary Art aan het Royal College of Art in Londen. Hij is specialist op het gebied van (documentaire) film in de hedendaagse kunst. Hij was onder andere co-curator van Documenta 11 (2002) en filmcurator van de Berlijn Biënnale (2004).


Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century
11/11/2008

Derde avond: 11 november met Julian Stallabrass en Hou Hanru
Locatie: Oude Lutherse Kerk, Auditorium van de Universiteit van Amsterdam (Spui), Amsterdam
Aanvang: 20.00 u.

De derde lezingenavond uit de reeks 'Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century' heeft als thema 'Globalisation' en vindt plaats op dinsdag 11 november om 20.00 uur.
Tijdens deze avond gaan de Britse kunsthistoricus, kunstcriticus en curator Julian Stallabrass (U.K.) en de internationaal gerenommeerde curator Hou Hanru (CH/US) in op vragen als: Wat is het effect van globalisering op de kunstwereld en de kunst zelf? Wat is de rol van kunst in een neo-liberaal systeem? En wat is vandaag de dag de betekenis van globale en lokale contexten en van concepten als nationaal en internationaal, met name in relatie tot de biënnales en triënnales die de laatste jaen als paddestoelen uit de grond schieten?
De voertaal van Now is the Time is Engels. Reserveren verplicht.
Meer informatie

BijlmAIR: Hala Elkoussy – 'Soap Stories'
08/11/2008

Datum: 8 November
Tijd: 13.00 – 17.00 u.
Locatie: Atelier Florijn 42, Amsterdam ZO

Als afsluiting van haar BijlmAIR residency presenteert Hala Elkoussy op zaterdag 8 november Soap Stories; een project dat is voorgekomen uit de levensverhalen van bekende en onbekende Bijlmerbewoners. De aanzet tot een multiculturele soapserie in de Bijlmer is geïnspireerd op het format van de Engelse televisiesoap die zich kenmerkt door weinig glamoureuze verhalen met een open einde, en die zich centreert op het leven op een bepaalde geografische plek. Elkoussy's intensieve samenwerking met de bewoners leverde een niet-autoritair, niet-definitief verbaal en visueel verhaal op dat vanuit verschillende invalshoeken de Bijlmer toont.
Meer informatie...

If I Can't Dance presenteert performance Jon Mikel Euba - Re: horse
08/11/2008

Data: 8-9 november
Tijd: 8 nov. 20.00 - 21.00 u. / 9 nov. 19.00 - 20.00 u.
Locatie: SMBA

In 'Re: horse' onderzoekt Jon Mikel Euba fundamentele noties van performance zoals de positie van het podium en het publiek en de relatie tussen het script en de uitvoering ervan. Het fuseert elementen van een filmsessie (met onder meer een paard) en de context van een repetitie, wat bezoekers op een verkeerd been zet. De performance van Jon Mikel Euba is onderdeel van het platform 'If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution', dat langdurige samenwerkingen met kunstenaars behelst en van locatie naar locatie trekt. De aandacht ligt specifiek op de visuele cultuur in relatie tot performance en performativiteit.
Meer informatie


Renzo Martens - Episode 3
09/10/2008

Opening: 20 november (in bioscoop Tuschinski)

Op 20 november opent de tentoonstelling ‘Renzo Martens - Episode 3’ in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. De opening geschiedt met een vertoning van de gelijknamige film in bioscoop Tuschinski, wat tevens het startschot is van de 21ste editie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam. Daarna wordt Episode 3 doorlopend gepresenteerd in Bureau Amsterdam, samen met enkele daaraan gerelateerde objecten.
De expositie is te bezichtigen tot 4 januari 2009.
lees meer...

Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century
23/09/2008

Lezingenreeks Najaar/Winter 08/09

Locatie: Oude Lutherse Kerk, Auditorium van de Universiteit van Amsterdam (Spui), Amsterdam
Aanvang: 20.00 uur

Dit najaar presenteren Stedelijk Museum Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, kunstenaarsinitiatief W139, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en kunsttijdschrift
Metropolis M de lezingenreeks ?Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century. Gedurende zeven avonden zullen nationale en internationale kunsthistorici, curatoren en critici hun visie geven op actuele maatschappelijke en kunstspecifieke thema?s als 9/11, Globalisation, Romanticism, New Canon, Media, Belief en Design.
lees verder..

Museumnacht 2008: Tomorrow is Humourless
10/09/2008

<indent>Datum: 1 november 2008
Tijd: 19 ? 2 uur
Locatie: SMBA
Toegang: gratis, ook zonder passepartout</indent>

Ter gelegenheid van de Museumnacht 2008 heeft Marijn van Kreij de Fifi Hengsten uitgenodigd, een Rotterdams kunstenaarscollectief dat ook als band optreedt. Het visuele en muzikale spektakel van de Fifi Hengsten zal onderdeel zijn van de huidige tentoonstelling ?Tomorrow is Humourless? van Van Kreij in SMBA. Daarnaast heeft Van Kreij een programma met video?s en performances samengesteld van Yasser Ballemans, David Blandy, Aleksandra Domanovic, Meiro Koizumi, Torsten Lauschmann, Seth Price, Pipiloti Rist, Bas Schevers en Jennifer West.
lees verder..

Filmprogramma 'Beyond Paradise'
21/08/2008

SMBA organiseert, in het kader van 'Beyond Paradise' samen met Maison Descartes een filmprogramma op donderdag 4 september, om 19:30u. De films in dit programma bieden een wisselend perspectief op toeristische activiteiten en fictionele representatie in verschillende geografische en politieke contexten. Er wordt onder meer werk getoond van Kamal Aljafari, Olivo Barbieri, Bik Van der Pol, Mounir Fatmi, Kwang-Ju Son en Quirine Racké & Helena Muskens. Samenstellers: Delphine Bedel en Ayako Yoshimura. Voor meer informatie en het definitieve programma zie Events of de website van Maison Descartes.

Met steun van:
Institut Français des Pays-Bas en in partnerschap met Maison Descartes

Snap Judgments
25/06/2008

Binnenkort wordt in het Stedelijk Museum CS de tentoonstelling Snap Judgments geopend. In de selectie van curator Okwui Enwezor zijn twee kunstenaars vertegenwoordigd die eerder projecten in samenwerking met SMBA gerealiseerd hebben. Hala Elkoussy presenteerde in 2006 haar werk Peripheral (and other stories) in de tentoonstellingsruimte van SMBA. Hentie van der Merwe verbracht in 2003 een residentie periode in BijlmAIR.
Voor meer informatie neem een kijkje op de website van het Stedelijk Museum of bekijk ons Archief

The Rise in Art Basel - Art Film
03/06/2008

In het kader van het filmprogramma van Art Basel wordt maandag 2 juni de film The Rise (2007) vertoond van het Berlijnse kunstenaarsduo Nina Fischer & Maroan el Sani. Het werk is het resultaat van hun verblijfsperiode aan de Amsterdamse Zuidas, georganiseerd door Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en het Lectoraat Kunst & Publieke Ruimte. In The Rise staat het Viñoly-gebouw centraal, met de kenmerkende 'scheur' in de gevel en zijn en zijn unheimische aspecten. In maart 2007 ging het werk in première in SMBA.
De vertoning in het kader van Art Basel-Art Film vindt plaats in Stadkino Basel, op 2 juni om 22.00 uur.
meer informatie

Presentatie Blind Spots
03/06/2008

Op 6 juni wordt op Art Basel tevens het boek Blind Spots officieel gepresenteerd door uitgever JRP|Ringier in samenwerking met SMBA en het Yamaguchi Center for Arts and Media (YCAM). Het is de eerste grote overzichtscatalogus van het werk van Fischer / El Sani. Het boek behandelt negen van hun recente, meest ambitieuze projecten: films, installaties en fotowerken over de ontmanteling of herbestemming van ideologisch beladen gebouwen uit de tijdperk van het modernisme en de heropleving van modernistische architectuur.
lees verder..

Boekpresentatie All that is solid melts into air – Notes on Tourism
25/04/2008

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam nodigt u uit voor de presentatie van de publicatie All that is solid melts into air – Notes on Tourism van beeldend kunstenaar en curator Delphine Bedel. In het kader van deze boekpresentatie geeft de Britse socioloog John Urry een lezing getiteld ‘Revisiting the Tourist Gaze’, gevolgd door een korte introductie op de publicatie en een ronde tafel discussie met een aantal van de auteurs die bijdragen hebben geleverd.

Donderdag 15 mei om 20 uur
Stedelijk Museum Bureau Amsterdam
Taal: Engels
Toegang gratis
Deuren geopend om 19.30
lees verder..

SMBA weer genomineerd
19/04/2008

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam is genomineerd voor de AICA Oorkonde voor de beste tentoonstelling van de afgelopen twee jaar. Het gaat om ‘Gert Jan Kocken – Defacing’ die plaatsvond in het najaar van 2007. Vorig jaar was Bureau Amsterdam overigens ook genomineerd, voor de Oorkonde voor de beste hedendaagse kunstinstelling 2004-2006. Leden van de Nederlandse afdeling van AICA (internationale associatie van kunstcritici) kunnen voor de door hun als beste bevonden tentoonstelling verder nog kiezen uit ‘Pretty Dutch’ in het Fries Museum, ‘Other Voices, Other Rooms: Andy Warhol’ in het Stedelijk Museum, ‘Peter Struycken’ in het Groninger Museum, Tino Sehgal, een keuze uit de collectie van het Stedelijk Museum’ en het overzicht ‘Daan van Golden: Golden Years’ in Museum Boijmans Van Beuningen. Ze hebben tot 18 mei gelegenheid hun voorkeur aan te geven.
Meer info: www.aicanederland.org

Jill Magid bij Stroom
18/04/2008

Jill Magid, die eind 2005 haar eerste solo-expositie Libration Point had in SMBA, exposeert vanaf 20 april bij Stroom in Den Haag. Magid kreeg, naar aanleiding van een renovatie aan het gebouw, de opdracht van de Algemene Inlichtingen en Veiligheids Dienst (AIVD) om de beeldvorming van de organisatie te verbeteren. Na het afnemen van talloze interviews met AIVD werknemers is het resultaat een serie werken getiteld Article 12 waarin zij ons het menselijke gezicht van deze geheime dienst toont. De tentoonstelling is te zien vanaf 20 april en duurt tot en met 15 juni.
Voor meer informatie zie www.stroom.nl

BijlmAIR - Joris Lindhout
11/04/2008

In het kader van het residency-project BijlmAIR tekent Joris Lindhout elke week een aflevering van de stripfeuilleton ‘De Ziel in het Beton’. Deze is te lezen in het huis-aan-huis-blad De Echo.

Twee keer per jaar worden jonge kunstenaars uitgenodigd om in het kader van het project BijlmAIR (Artist in Residence Bijlmer) in een atelier in Amsterdam Zuidoost te wonen en werken en een werk te maken dat reflecteert op dit multiculturele stadsdeel. BijlmAIR is een samenwerkingsproject tussen Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en Centrum Beeldende Kunst Zuidoost. Joris Lindhout is de eerste kunstenaar die op de nieuwe residency-locatie verblijft: Florijn 42.

Klik hier om verder te lezen.

Beeldendebat transcriptie online
12/03/2008

Tijdens de Museumnacht op 3 november 2007 vond het Beeldendebat plaats in SMBA. Het debat, dat plaatsvond in het kader van de tentoonstelling ‘Gert Jan Kocken – Defacing’, richtte zich op beeldcultuur in relatie tot uiteenlopende maatschappelijke groeperingen als christenen, moslims en feministen.

Centraal stond de vraag wat hedendaags iconoclasme of beeldvernietiging betekent en vanuit welke (ideologische) achtergronden het kan ontstaan of zelfs aangemoedigd wordt.

Klik hier voor de transcriptie.

SMBA jaarverslag 2007
12/03/2008

In 2007 heeft Stedelijk Museum Bureau Amsterdam haar kerntaak, namelijk de verkenning van een veelheid aan artistieke posities op lokaal, nationaal en internationaal front, verder uitgebouwd. Dit niet alleen met zes exposities in eigen huis maar vooral ook met de Zuidas Residency die er naast het al bestaande BijlmAIR bij is gekomen. Ook het publicatieprogramma ging van start met vier titels die in 2007 werden gepubliceerd.

Klik hier om verder te lezen.

Lezing door Ben Laloua in SMBA
20/02/2008

Ben Laloua, van het ontwerpduo Ben Laloua / Didier Pascal, geeft 20 februari een lezing over haar REHAB-project in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.

De lezing is onderdeel van het Studium Generale van de Gerrit Rietveld Academie, dat onder de titel ‘Value for Nothing’ gedurende zes weken onderdak heeft gevonden in SMBA. Centraal in deze reeks staat de vraag op welke waarden ontwerpers en kunstenaars zich vandaag de dag zouden moeten focussen, als in design waarden centraal staan.
lees verder..

Studium Generale in SMBA
06/02/2008

Dit voorjaar is SMBA gastheer van een deel van het Studium Generale van de Gerrit Rietveld Academie 2007. Onder de overkoepelende titel ‘Welcome Between Past and Future. Welcome in the World as it is’ vinden er op verschillende locaties lezingen plaats.

De zes lezingen in SMBA zijn ‘Value for Nothing’ genoemd. Centraal staat de vraag op welke waarden ontwerpers en kunstenaars zich vandaag de dag zouden moeten focussen, als design om het scheppen van waarden gaat. Vanuit verschillende perspectieven als traditie, culturele verschillen en publieke interactie wordt getracht in de lezingen een antwoord te formuleren.

Moderator en interviewer bij de lezingen is Tori Egherman. Zij is auteur en onderzoeker op het gebied van design.

Voertaal: Engels
Vrij toegankelijk
Alle lezingen beginnen om 4 uur in SMBA
lees verder..

Cyprien Gaillard in gesprek met Rein Wolfs en filmvertoning
06/01/2008

Bij wijze van afsluiting van de tentoonstelling ‘Rosa Barba - They Shine’ presenteert de Franse kunstenaar Cyprien Gaillard zijn werk. Hij doet dat tijdens een conversatie met Rein Wolfs, artistiek directeur van Kunsthalle Fridericianum. Gaillard maakt films waarin steden, in het bijzonder buitenwijken, en de natuur centraal staan. Door performance, ensceneringen en intuïtief gemaakte films benadrukt Gaillard de schoonheid van de locaties en bevestigt tegelijkertijd hun sombere connotatie. Naoorlogse stedelijke buitenwijken werden aangelegd met hoopvolle idealen maar vormden vaak de kern van conflicten en criminaliteit. Pas nu hun einde nadert, krijgen zij meer aandacht, ook door kunstenaars.

17.00 uur
Voertaal Engels
Reserveren aanbevolen via mail@smba.nl
Meer informatie