Nieuws Archief

2013

2012

2011


'Bad song' door Yassine Balbzioui
19/12/2012

Woensdag 19 december, 17:00 uur
Florijn 42
Amsterdam Zuidoost

'Bad song' is het resultaat van de BijlmAIR-residence van kunstenaar Yassine Balbzioui, een artist-in-residence van CBK Zuidoost, SMBA en Stichting FLAT. Hij toont – met schilderijen, aquarellen en video’s - in deze presentatie een compleet panorama van zijn artistieke praktijk en universum.

Meer informatie: CBK Zuidoost

Amsterdam Art Weekend in SMBA
30/11/2012

30 november, 1& 2 december 2012

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam neemt deel aan het Amsterdam art Weekend 2012. Tijdens dit weekend zijn de openingstijden verruimd.

Het Amsterdam Art Weekend 2012 is de eerste editie van een jaarlijkse manifestatie waarin 27 toonaangevende galeries en de beste kunstinstellingen van de stad laten zien wat Amsterdam te bieden heeft qua hedendaagse kunst. SMBA doet mee met de internationale groepstentoonstelling ‘Hollandaise’ van gastcurator Koyo Kouoh.

Het Amsterdam Art Weekend valt samen met RijksakademieOpen. De andere deelnemende kunstinstellingen zijn De Ateliers, Stedelijk Museum Amsterdam en de Appel. Het Amsterdam Art Weekend is een initiatief van Capital A.

Voor meer informatie, zie www.capitala.nl

Openingstijden van SMBA:
30 November & 1 december: 10 tot 20 uur.
2 December: 11 tot 17 uur.

Museumnacht in SMBA
03/11/2012

Zaterdagnacht 3 november, van 19.00 tot 2.00 uur

Hollandaise talkshow met: Aynouk Tan, Marga Weimans, Naomi Spieker, Jos Arts en Godfried Donkor.
*uitsluitend toegang met Museumn8 passepartout

20:00 – 20:45 uur: Naomi Spieker en Marga Weimans (in het Nederlands)

21:00 – 22:00 uur: Eerste ronde van de rondleidingen

22:00 – 22:45 uur: Godfried Donkor en Jos Arts (in het Engels)

23:00 – 0:00 uur: Tweede ronde van de rondleidingen


Het programma van Museumnacht staat dit jaar in het teken van de tentoonstelling ‘Hollandaise’. In deze expositie reageren vijf kunstenaars met textiel- en videokunst op de waxprint-mode, die bekend staat als ‘typisch Afrikaans’ maar die toch vooral uit Nederland afkomstig blijkt te zijn. Speciaal voor de MuseumN8 organiseert SMBA een talkshow over dit fenomeen, onder leiding van journalist en curator Aynouk Tan. In twee sessies gaat zij in gesprek met modeontwerpers en een kenner van het bedrijf Vlisco, de Nederlandse marktleider op het gebied van Afrikaanse waxprints. Hoe heeft Hollandaise zo populair kunnen worden en wat heeft dat te maken met ons koloniale verleden? Wat voor betekenis hebben deze precies stoffen binnen de Afrikaanse gemeenschap en wat zegt dat over de rol van de zwarte vrouw? Hoe laten ontwerpers in Nederland zich inspireren door de Hollandaise?

Dit Museumn8-programma maakt deel uit van de Omnivoor Route, samen met de Rijksakademie, W139, NASA en het Bijbels Museum.
lees verder..

Time, Trade & Travel - Lezing, interviews en rondleidingen
30/09/2012

Zondag, 30 september 2012
Lezing door Rhoda Woets

Zondag, 7 oktober 2012
Interview met Katarina Zdjelar door Maria Hlavajova

Zondag, 21 oktober 2012
Interview met Zachary Formwalt door Sven Lütticken

Alle lezingen/interviews starten om 17:00
Voorafgaand een rondleiding door de tentoonstelling om 16:00
Voertaal: Engels
Gratis toegang, reserveringen: mail@smba.nl

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam presenteert een programma met evenementen in het kader van de tentoonstelling Time, Trade & Travel. Rondleidingen door SMBA medewerkers, een lezing en twee kunstenaarsgesprekken belichten de achtergrond van de tentoonstelling en afzonderlijke werken hierin op drie zondagmiddagen.
lees verder..

Oproep BijlmAIR 2013
15/08/2012

BijlmAIR is het artist-in-residence programma van Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (CBK Zuidoost), Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA) en Stichting FLAT.

Vanaf 2013 nodigt BijlmAIR kunstenaars en andere cultuurproducenten uit om tijdelijk in Amsterdam Zuidoost te komen wonen en werken. Deze periode kan worden ingevuld met onderzoek voor een nog te realiseren project/kunstwerk of voor het daadwerkelijk realiseren daarvan. Iedereen met een relevant voorstel kan dat indienen. Het selectiecomité van de deelnemende organisaties bepaalt welke plannen/voorstellen worden gekozen.

De residency-periode dient zich te betrekken op de transnationale en interculturele samenleving van Amsterdam Zuidoost; dat kan op allerlei niveaus – stedenbouwkundig, sociologisch, economisch, historisch, etcetera.

BijlmAIR streeft tevens naar een gezamenlijke of groepspresentatie van de verschillende residencies in 2013 aan het einde van dat jaar
lees verder..

Flying Boxes etc.
12/08/2012

Een lezing/performance door Christoph Westermeier

Zondag, 12 augustus 2012
17:00 – 18:30 uur

Aanstaande zondag wordt de tentoonstelling ‘The Memories Are Present’ afgesloten met Flying Boxes etc., een lezing/performance door Christoph Westermeier. Tijdens dit evenement illustreert en becommentarieert Westermeier de ontwikkeling van de objectfotografie in de afgelopen 60 jaar. De aandacht wordt gericht op absurde beeldcomposities, dolende schaduwen en vliegende objecten op ansichtkaarten, boekillustraties enzovoorts.
lees verder..

Shortlist Venetië bekend
31/07/2012

Het Mondriaan Fonds heeft de shortlist bekend gemaakt van de voorstellen die in aanmerking komen voor het Nederlands paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2013. Drie van de vier door de jury geselecteerde voorstellen betreft presentaties van kunstenaars die in het verleden een solotentoonstelling hadden in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam: Folkert de Jong (in 2001), Guido van der Werve (2006) en Nathaniel Mellors (2009). We wensen hen, naast natuurlijk Mark Manders en de betreffende curatoren, veel succes bij het uitwerken van de plannen!

Symposium Wat is een ‘postkoloniale tentoonstelling’? nu online
31/07/2012

De volledige videoregistratie van het symposium Wat is een ‘postkoloniale tentoonstelling’? dat 25 mei jl. plaatsvond, is nu online terug te zien. Tijdens deze dag spraken onder anderen Abdellah Karroum, Chris Dercon, Elena Sorokina, What, How and for Whom (WHW), Jelle Bouwhuis, Jesus Maria Carrillo Castillo, Johannes Fabian, Kofi Setordji, Margriet Schavemaker, Irit Rogoff en Wendelien van Oldenborgh over de omgang van kunstinstituten met het koloniale verleden en het postkoloniale heden.

Ga naar de Project ‘1975’ blog van SMBA voor de informatie over het symposium en de videoregistratie van de lezingen en discussies.

'A Festival of Choices' in SMBA
11/07/2012

Opening: 11 juli, 18:00-21:00 uur

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam ontvangt Sandberg student Ina Marie Schmidt tijdens A Festival of Choices, georganiseerd door de Master of Fine Arts van het Sandberg Instituut. Als onderdeel van hun examen stellen de studenten van het Sandberg hun werk tentoon ieder in een andere galerie of tentoonstellingsruimte in Amsterdam. Voor vijf dagen presenteert Ina Marie Schmidt haar examenwerk Stille Post in de ruimte van SMBA.

A Festival of Choices accentueert de relaties en keuzes die een examen student en diverse culturele organisaties en instellingen binnen het culturele landschap van Amsterdam maken. Voor andere presentaties en locaties, zie website: www.festivalofchoices.nl
lees verder..

BijlmAIR 2012: Bijlmerrepubliek
06/07/2012

Presentatie Murray Turpin, vrijdag 6 juli, 15 uur, Florijn 42

De Zuid-Afrikaanse Murray Turpin verbleef in mei en juni in de studio van BijlmAIR om aan zijn project Bijlmerrepubliek te werken. Zijn presentatie is een sociologisch/antropologisch benadering, waarbij hij hedendaagse uitingen van identiteit en representatie onderzoekt.

Hij speelt in zijn project met het idee dat racisme, classicisme en religieuze vooroordelen niet kleur gebonden zijn, maar dat het een zelfbeschermend mechanisme van iedereen is. De meeste mensen worden aangetrokken door wat ze al kennen, niet door wat ze willen worden.

Bijlmerrepubliek is een mixed media presentatie (met o.a. fotografie, textiel, gevonden objecten en conceptuele kunst) en wordt in november en december getoond in de BijlmAIR 2012 expositie.
lees verder..

Echt exotisch?
17/06/2012

Zondag 17 juni 2012
Tijd: 16:45 – 19:15 uur
Locatie: Kriterion, Roetersstraat 170 1018 WE Amsterdam
Entree: €5, gratis voor Cinevillepashouders
Reservering via Kriterion: 020-6231708


Wat beschouwen wij vandaag de dag nog als exotisch in deze tijd van mediaglobalisering, 24-uurs nieuwsvoorziening en Google Earth? Op experimentele en onderzoekende wijze nemen de video’s uit het programma ‘Echt exotisch?’ ons mee op een visuele, transculturele expeditie op zoek naar het exotische. Het programma is geen poging om een stellig bewijs of ultieme betekenis van het exotische te vinden. Het is eerder het samenbrengen van verschillende perspectieven waardoor de variëteit aan inzichten en gebruiken van dit beladen concept zichtbaar wordt. In elke video komt het exotische naar voren, maar elke keer in een andere omgeving en een andere setting.

Een overzicht van het programma inclusief korte beschrijvingen van alle video’s is te vinden op de Project '1975' blog.

Filmvertoning Bart Groenendaal & Presentatie Quinsy Gario
03/06/2012

Zondag 3 juni 2012
Aanvang: 19.30 uur
Toegang gratis, reserveer a.u.b. via mail@smba.nl
Voertaal Nederlands

Op de laatste dag van hun tentoonstelling geven Bart Groenendaal en Quinsy Gario een presentatie van hun werk in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Groenendaal vertoont zijn film Albino en zal dit en ander werk toelichten. Daarna gaat Quincy Gario dieper in op zijn ideeën naar aanleiding van de Nederlandse filmklassieker Blue Movie uit 1971.
lees verder..

Facing Forward: Lezingavond #7
31/05/2012

Sprekers: Maria Barnas, Hassnae Bouazza, Maarten Doorman, Melissa Gronlund, Metahaven, Snejanka Mihaylova, Katharina Neuburger, Patricia Pisters, Ding Ren, Simon Rogers, Oona Strathern, Timotheus Vermeulen, Juha van‘t Zelfde en vele anderen

Datum: Donderdag 31 mei
Locatie: Aula, Universiteit van Amsterdam (Oude Lutherse Kerk), Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam
Tijd: 20.00 – 22.30 uur
Voertaal: Engels

Op donderdag 31 mei vindt de zevende en laatste lezing- en debatavond plaats van de lezingenreeks Facing Forward: Art & Theory from a Future Perspective, over het thema FUTURE´S FUTURE. Tijdens deze avond zal een groot aantal sprekers van zich laten horen door middel van korte lezingen die het midden houden tussen speculatieve weerspiegelingen en visionaire voortuitblikken. Het thema FUTURE´S FUTURE wordt op deze manier breed uitgemeten, en de lezingenavond zal functioneren als een denktank over de prangende vraag: hoe moeten we vooruitkijken?
lees verder..

Symposium: Wat is een ‘postkoloniale tentoonstelling’?
25/05/2012

Vrijdag, 25 mei 2012

Tijd: 10.00 – 18.00 uur

Locatie: De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam
Voertaal: Engels

Boek je ticket online!

NB. Zie onder voor programma

De huidige culturele en politieke situatie in Nederland doet vermoeden dat postkoloniale geschiedenis een gesloten boek is, nog voordat het is geschreven. Pas recentelijk verschijnen in Nederland diepgaander reflecties op het koloniale verleden. Ook kunstinstituten met hun strategieën van classificatie, waardebepaling en ontsluiting hebben tot op heden weinig oog gehad voor het postkoloniale discours.

Dit symposium gaat op zoek naar antwoorden op deze uitdaging. Het presenteert een aantal institutionele praktijken en wetenschappelijke inzichten om een specifiek aspect van de institutionele omgang met kunst te belichten: de tentoonstelling, en de strategieën achter de tentoonstelling.

Zie video registratie online hier
lees verder..

Boekpresentaties: Changing Perspectives & UNFIXED
24/05/2012

Donderdag 24 mei
Aanvang 19.30 uur
Toegang gratis
Wel reserveren a.u.b., via
reserveren@framerframed.nl

De boeken Changing Perspectives en UNFIXED worden gepresenteerd in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Beide boeken gaan vanuit verschillende perspectieven in op globalisering en diversiteit in de hedendaagse kunst. Beide boeken worden afzonderlijk geïntroduceerd waarna een internationaal debatpanel nader ingaat op de thema’s die de boeken aansnijden. Ook vindt een performance plaats van Otobong Nkanga.
lees verder..

Boekpresentatie 'Museutopia, A Photographic Research Project' van Ilya Rabinovich
27/04/2012

Vrijdag 27 april, 19:30 – 21:30
Entree gratis, voertaal Engels
Reserveren a.u.b. via mail@smba.nl

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en Alauda publications nodigen u van harte uit voor de presentatie van de publicatie: Museutopia, A Photographic Research Project van Ilya Rabinovich.

Tijdens de avond zal curator en kunstcriticus Viktor Misiano een lezing geven. Filosoof/cultuurwetenschapper Huub van Baar introduceert het boek Museotopia . Na deze twee presentaties is er een discussie tussen de sprekers en Rabinovich, onder leiding van curator Annie Fletcher.
lees verder..

Facing Forward: Lezingavond #6
25/04/2012

Sprekers: Rem Koolhaas & China Miéville

Datum: Woensdag 25 april
Locatie: Aula, Universiteit van Amsterdam (Oude Lutherse Kerk), Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam
Tijd: 20.00 – 22.30 uur
Voertaal: Engels

N.B.: Dit evenement is UITVERKOCHT!
Om te voorzien in de grote belangstelling voor Future City, zullen de lezingen worden gestreamed op de onderstaande locatie. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt – is het devies, dus het wordt aanbevolen om op tijd te zijn. Voor de streaming locatie is geen reservering nodig.
Live stream locatie: Oudemanhuispoort – zaal D0.08 (Oudemanhuispoort 4-6, 1012 CN, Amsterdam)
Tijd: 20.00 – 22.30 uur
Toegangsprijs: Geen
lees verder..

BijlmAIR - Presentatie Emeka Okereke
14/04/2012

Zaterdag 14 april, aanvang 16 uur

Florijn 42
Toegang gratis

Ter afsluiting van zijn verblijf in de Bijlmer geeft de Nigeriaanse fotograaf Emeka Okereke (1980) een presentatie van zijn werk dat hij heeft gemaakt tijdens zijn residency. Zijn werk bevat zowel conceptuele als documentaire fotografie. Met zijn fotografische reportages brengt Okereke de diversiteit van verschillende samenlevingen in beeld. Bovenal legt hij een nadruk op de co-existentie van individuen met de hun omringende publieke ruimte. Okereke werkte vanuit dit uitgangspunt onder andere in Madrid, Parijs, Lagos, Johannesburg en Maputo. Hij is ook actief als publicist. Meer informatie over zijn werk is te vinden op zijn eigen website emekaokereke.com. Op de website van Mister Motley is een recent interview met Okereke te vinden.
lees verder..

Kim Holland in film Stefan Ruitenbeek
29/03/2012

Pornoproducent Kim Holland speelt de hoofdrol in het nieuwe werk van Stefan Ruitenbeek, Ancient Amateurs. In de 20 minuten durende film begeven de kunstenaar en de pornoster zich op de grenzen van fictie en realiteit, kunst en porno, in een poging om aan hun culturele classificaties te ontstijgen. Het werk maakt deel uit van de komende tentoonstelling in SMBA. Opening op 14 april.
Lees verder…

Nina Fischer en Maroan el Sani 'The Rise' in Hokkaido Museum of Modern Art
23/03/2012

De film The Rise van Nina Fischer en Maroan el Sani zal worden vertoond op het filmfestival in het Hokkaido Museum of Modern Art. Deze film heeft het Berlijnse kunstenaarsduo gerealiseerd in samenwerking met Stedelijk Museum Bureau Amsterdam tijdens hun residentie in 2007 aan de Amsterdamse Zuidas. Destijds werd de film als installatie vertoond in de ruimte van SMBA. Het filmfestival heet Second Hometown Hokkaido en zal gehouden worden op 23, 24 en 25 maart 2012.

Facing Forward: Lezingavond #5
08/03/2012

Sprekers: Hans Belting & Iwona Blazwick

Datum: Donderdag 8 maart
Locatie: Aula, Universiteit van Amsterdam (Oude Lutherse Kerk), Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam
Tijd: 20.00 – 22.30 uur
Voertaal: Engels

Op donderdag 8 maart vindt de vijfde lezing- en debatavond plaats van de lezingenreeks Facing Forward: Art & Theory from a Future Perspective, over het thema FUTURE MUSEUM. De sprekers van deze avond zijn kunsthistoricus Hans Belting (DE), die zal worden geïnterviewd door de moderator, en curator Iwona Blazwick (UK). Op de twee presentaties volgt een debat met de sprekers en het publiek, gemodereerd door Rein Wolfs, directeur van Kunsthalle Fridericianum in Kassel. Natasha Ginwala (IN/NL), curator en criticus woonachtig in Amsterdam, zal een introductiestatement verzorgen.
lees verder..

Presentatie Jelle Bouwhuis 'The Dutch Assembly', ARCOmadrid
15/02/2012

Woensdag, 15 februari 2012.
Locatie: Hal 10, stand G36, ACROmadrid, Feria de Madrid, 28042, Madrid, Spanje.


Jelle Bouwhuis neemt deel aan een presentatie van Nederlandse kunstorganisaties op de ACROmadrid, in samenwerking met het Mondriaan Fonds en de Nederlandse ambassade in Madrid. Hij geeft een presentatie in het kader van Project ' 1975'.
meer

Facing Forward: Lezingavond #4
09/02/2012

Sprekers: Paul Chan & Hito Steyerl

Datum: Donderdag 9 februari
Locatie: Aula, Universiteit van Amsterdam (Oude Lutherse Kerk), Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam
Tijd: 20.00 – 22.30 uur
Voertaal: Engels

Op donderdag 9 februari vindt de vierde lezing- en debatavond plaats van de lezingenreeks Facing Forward: Art & Theory from a Future Perspective, over het thema FUTURE FREEDOM. De sprekers van deze avond zijn kunstenaar Paul Chan (USA) en filosoof en filmmaker Hito Steyerl (DE). Op de twee lezingen volgt een debat met de sprekers en het publiek, gemodereerd door Ann Demeester, directeur van de Appel arts centre in Amsterdam. Farid Tabarki (NL), directeur van Studio Zeitgeist en docent, zal een introductiestatement verzorgen.
lees verder..

Rondleiding over 'Tala Madani - The Jinn' door Arnisa Zeqo
05/02/2012

Zondag, 5 februari 2012
Start om 14:00 uur, tot 15:00 uur.


Entree gratis, reserveren gewenst via mail@smba.nl

Op de laatste dag van ‘Tala Madani - The Jinn’ geeft Arnisa Zeqo een rondleiding over de tentoonstelling. Een kenmerk van Madani’s werken is hun vermogen de voorstellingskracht van de beschouwer in uiteenlopende richtingen te sturen. Vaak doen ze zich voor als momentopnames afkomstig uit een ogenschijnlijk veel groter verhaal. De werken van Madani verleiden de toeschouwer de ontbrekende elementen van dat verhaal zelf in te vullen en persoonlijke herinneringen en ervaringen op te roepen. Vrij associërend zal Zeqo vertellen over waar het werk haar aan doet denken, waarbij zij verder gaat dan alleen informatie over Madani’s kunstenaarspraktijk.
lees verder..

BijlmAIR: Kel O'Neill en Eline Jongsma in CBK Zuidoost
19/01/2012

19 januari t/m 25 februari
Opening: donderdag 19 januari om 17:00 u

Centrum Beeldende Kunst Zuidoost
Anton de Komplein 120, Amsterdam

Op donderdag 19 januari opent een tentoonstelling van het kunstenaarskoppel Kel O’Neill en Eline Jongsma in het Centrum Beeldende Kunst Zuidoost. Daarin tonen zij hun video installatie Empire Bakermat (Meanwhile in Holland) die tot stand is gekomen op basis van hun residency in Amsterdam Zuidoost in het kader van BijlmAIR. Empire Bakermat is een onderdeel van hun meer omvattende Empire-project, dat begonnen is in 2010 en zich richt op de rol van Nederland als centrum van handel en migratie.
lees verder..

Facing Forward: Lezingavond #3
13/01/2012

Sprekers: David Summers & Amelia Jones

Datum: Vrijdag 13 Januari
Locatie: Aula, Universiteit van Amsterdam (Oude Lutherse Kerk), Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam
Tijd: 20.00 – 22.30 uur
Voertaal: Engels

Op vrijdag 13 januari vindt de derde lezing- en debatavond plaats van de lezingenreeks Facing Forward: Art & Theory from a Future Perspective, over het thema FUTURE HISTORY. De sprekers van deze avond zijn kunsthistorici en critici David Summers (USA) en Amelia Jones (UK/USA). Op de twee lezingen volgt een debat met de sprekers en het publiek, gemodereerd door Kathryn Brown, professor Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Tilburg. De Nederlandse tentoonstellingsmaker en kunstcriticus Steven ten Thije (NL) zal een introductiestatement verzorgen.
lees verder..