Nieuws Archief

2010

2009

2008


Gemeentelijke Kunstaankopen 2010
04/12/2009

Geschiedenis lijkt steeds meer aan belang te winnen als factor voor onze identiteit, onze cultuur, onze normen en waarden. De instelling van de Canon van Nederland en de oprichting van een Nationaal Historisch Museum vormen er de bewijzen van. Vroeger, vooral in de 19de eeuw, leidde een dergelijk historisch bewustzijn tot grootse historieschilderijen en monumenten waarin nationale helden en gebeurtenissen worden herdacht. Ook de hedendaagse kunst getuigt steeds vaker van historische reflectie, zij het in veelvormige disciplines en zeker niet persé in dienst van 'de natie'.
lees verder..

Now is the Time
24/11/2009

Ter gelegenheid van het verschijnen van de publicatie Now is the Time: Kunst en Theorie in de 21e eeuw vindt op dinsdag 1 december a.s. van 17-19 uur een boekpresentatie plaats in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Tijdens deze gelegenheid zullen Eelco van Welie, directeur NAi Publishers en Gijs van Tuyl, directeur Stedelijk Museum Amsterdam het eerste exemplaar overhandigen aan Lex ter Braak en Gitta Luiten, directeuren van respectievelijk het Fonds BKVB en de Mondriaan Stichting.
lees verder..

Lezing Jimmy Ogonga
10/11/2009

De lezing vindt plaats op woensdag 18 november van 20.00 tot 21.30 uur in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, Amsterdam, T 020-4220471 | www.smba.nl

Graag horen we of en met hoeveel mensen u aanwezig zult zijn. U kunt dat aangeven bij Haco de Ridder: h.deridder@mondriaanfoundation.nl

Begin november is Jimmy Ogonga te gast bij de Mondriaan Stichting. Jimmy Ogonga is Program Director bij de Nairobi Arts Trust - Centre for Contemporary Art of East Africa (CCAEA) in Nairobi, Kenia en is beeldend kunstenaar. Tijdens zijn bezoek zal Ogonga op woensdag 18 november een lezing over het CCAEA houden waarna hij zal worden geïnterviewd door Jelle Bouwhuis, hoofd Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Graag nodigen we u uit daarbij te zijn.
lees verder..

Museumnacht in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam
02/11/2009

Melanie Bonajo - Opera for Glossolalia: Demons, Devils, Angels, Monsters and Other Intermediate Beings
van 20.00 tot 22.30 uur


Daarna rondleidingen over de tentoonstelling ‘Lang Leve het Matriarchaat!’

Tijdens de museumnacht zal Melanie Bonajo de doorlopende performance Opera for Glossolalia opvoeren. Zij doet dit in samenwerking met Maia Lyon-Daw en Joseph Marzolla.
lees verder..

Lezing Eelco Runia en boekpresentatie Van Brummelen & De Haan
16/10/2009

Donderdag 22 oktober, aanvang 20.00 uur

In samenwerking met Uitgeverij Valiz presenteert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam het boek Redrawing the Boundaries van Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan. Mede in het kader hiervan is historicus Eelco Runia uitgenodigd om een lezing te geven over het idee van ‘Presence’. Daarna wordt de film Monument of Sugar van Van Brummelen & De Haan vertoond, deze zal daarvoor kort ingeleid worden door het kunstenaarsduo.
lees verder..

AFRICA REFLECTED
01/10/2009

Voor het aankomende Africa Reflected project, van 11 tot en met 16 oktober, zouden wij u op de volgende programma onderdelen willen attenderen:

Maandag 12 oktober

Van 13 tot 18 uur:
VIEWS ON AFRICA IN THE AGE OF GLOBALIZATION
Een semi-publieke seminar met Kobena Mercer in Maison Descartes

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, om in aanmerking te komen kunt u een korte motivatie sturen naar mirjam@smba.nl

Van 20 tot 22 uur:
AFRICA REFLECTED ON VIDEO
Een videoprogramma in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo.

Woensdag 14 oktober van 20 tot 22 uur:
TIMES OF CONFUSION
Een publieke lezing door Simon Njami

Toegang is gratis, maar een reservering is gewenst. U kunt een mail sturen naar: mirjam@smba.nl

Klik hier om verder te lezen over het project.
lees verder..

Redlight Art - A Second Exchange
22/09/2009

'A Second Exchange' is een drie dagen durende presentatie die het einde van RED A.I.R. / Redlight Art Amsterdam markeert, het artist-in-residence programma in enkele voormalige bordelen in het centrum van Amsterdam. De presentatie bevat het werk dat in de afgelopen maanden door de acht residerende kunstenaars is ontwikkeld. De presentatie geeft tevens de mogelijkheid om te reflecteren over de rol van kunst in samenhang met stedelijke transformatie en gentrificatie, door middel van twee publieke discussiesessies, op 26 en 27 september. De deelnemende kunstenaars zijn Laurence Aëgerter, Mounira Al Solh, Alexis Blake, Egle Budvytyte, Francesca Grilli, Achim Lengerer, Ahmet Ögüt en Niels Vis. Lees verder

Hala Elkoussy en Jelle Bouwhuis winnen Abraaj Capital Art Prize
07/09/2009

Kunstenaar Hala Elkoussy en SMBA-curator Jelle Bouwhuis hebben de prestigieuze Abraaj Capital Art Prize gewonnen. Dat is gisteravond in Dubai bekend gemaakt. Elkoussy en Bouwhuis zijn geselecteerd op basis van een projectvoorstel dat met het geld van de prijs gerealiseerd kan worden. Het resultaat wordt volgend jaar getoond in de context van de kunstbeurs Art Dubai. In totaal bedraagt de prijs $ 200.000,-.
lees verder..

Mevis & Van Deursen winnen Amsterdamprijs
02/09/2009

Op 27 augustus 2009 werd de Amsterdamprijs voor de Kunst uitgereikt aan het ontwerpersduo Mevis & Van Deursen, zo ook aan de twee andere winnaars A. Roosen en F. Starik.
Sinds de oprichting van het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam in 1993 zijn Mevis & Van Deursen de vaste vormgevers van de projectruimte, zo zijn zij onder andere verantwoordelijk voor de huisstijl en de vormgeving van verschillende boeken. 10 Years SMBA, Nina Fischer & Maroan el Sani - Blind Spots en REHAB zijn voorbeelden van boeken die het ontwerpersduo voor SMBA hebben vormgegeven.

Zie Artikel Trouw

Extra pendelbussen naar Krakersmonument
13/07/2009

N.B.: wegens omstandigheden gaat er op 28 augustus geen pendelbus naar het krakersmonument. Onze excuses!

Op 25 juli, vóór de opening van de nieuwe tentoonstelling 'One's History is Another's Misery' zal er een extra pendelbus vertrekken vanaf de Rozenstraat naar het Krakersmonument op de Stromboliweg. De bus vertrekt om 15:00 en zal rond 17:00 weer terug zijn.
Ook op 25 september is er gelegenheid om met de pendelbus naar het Krakersmonument te gaan. Er zijn nog plaatsen in de bus beschikbaar, om te reserveren mail naar mail@smba.nl

Jeremiah Day - Krakersmonument
17/06/2009

Vanaf 27 juni

Op zaterdagmiddag 27 juni presenteert SMBA het 'Krakersmonument' van Jeremiah Day. Dit gebeurt rond 17.30u, op het puntje van de Stromboliweg, in het westelijk havengebied van Amsterdam. Bij wijze van inleiding vindt in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam eerst een publieke conversatie plaats tussen Jeremiah Day en voormalig kunstenaar Raivo Puusemp. Aanvang 16.00u. Daarna vertrekt een pendelbus naar de Stromboliweg. Frank van Kreuningen, voorzitter van de Amsterdamse Spinoza Kring, verricht de openingsceremonie. Lees meer

The Rise in Moskou en San Francisco
02/06/2009

De video-installatie The Rise van het kunstenaarsduo Nina Fischer en Maroan el Sani is eind juni te zien tijdens het Moskow International Film Festival (MIFF) en in San Francisco Art Institute (SFAI). The Rise is tot stand gekomen tijdens een residency aan de Zuidas Amsterdam en ging in het voorjaar van 2007 in première in SMBA.

Het Moskow International Film Festival, van 19 tot en met 28 juni, toont The Rise in de context van Media Forum, een onderdeel van het programma van het jaarlijkse festival dat de meest vooruitstrevende experimenten en onverwachte video- en mediakunst toont, ondersteund door lezingen en masterclasses. De tentoonstelling in SFAI, 'Summertime; or, Close-ups on Places We've (Never) Been', is daar de gehele zomer te zien. In deze expositie stelt curator Hou Hanru postmoderne kwesties aan de orde zoals nomadische identiteit, hybriditeit en geglobaliseerde mobiliteit.

De Zuidas-residency van Fischer / El Sani kwam tot stand in samenwerking met het Lectoraat Kunst & Publieke Ruimte en vond plaats in het kader van het 'Zuidas Vrije Ruimten AIR Project' van het Virtueel Museum Zuidas. Klik hier voor meer info over The Rise.


'Episode III' in de Bioscoop
13/05/2009

Datum: vanaf donderdag 4 juni

De film Episode III - Enjoy Poverty van Renzo Martens draait vanaf 4 juni in vijf verschillende Nederlandse bioscopen. Als openingsfilm van het IDFA ging Episode III vorig jaar op 20 november in première en was vervolgens samen met andere gerelateerde objecten tot 4 januari doorlopend te zien in SMBA. De film gaat nu in de volgende bioscopen draaien: het Ketelhuis (Amsterdam), Filmhuis Den Haag, 't Hoogt (Utrecht), Lantaren-Venster (Rotterdam) en Plaza Futura (Eindhoven, vanaf 11 juni). Daarnaast gaat Episode III ook in België in roulatie.
In het Ketelhuis vindt op 29 mei een voorpremière plaats. Deze wordt afgesloten met een debat tussen filmcritica Dana Linssen en journalist Joris Luijendijk.

Klik hier voor meer informatie over de film Episode III - Enjoy Poverty.

Opening My Name is Spinoza
29/04/2009

Datum: vrijdag 8 mei 16:00
Locatie: Mediamatic, Vijzelstraat 72, Amsterdam

Op vrijdag 8 mei wordt de kunstmanifestatie My name is Spinoza feestelijk geopend. Het officiële gedeelte wordt gevolgd door een performance van Natalia Dominguez Rangel en muzikaal afgesloten door DJ the Snail. De manifestatie vindt plaats in mei, juni en september 2009 en biedt een platform aan kunstenaars, kunstinstellingen en publiek om het filosofische gedachtegoed van Spinoza op uiteenlopende manieren onder de aandacht te brengen. SMBA is ook deelnemer van My Name is Spinoza. Hiertoe werkt het samen met kunstenaar Jeremiah Day aan de realisering van diens tijdelijke 'Krakersmonument', een voorstel tot kunst in de openbare ruimte. Meer informatie volgt. Klik hier voor meer informatie over het programma van de opening en My Name is Spinoza.

My Name is Spinoza is een initiatief van de Amsterdamse Spinozakring, ontwikkeld door SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) in samenwerking met de Stichting Spinoza Centrum Amsterdam.

Seminar: 'The Demon of Comparisons'
20/03/2009

Locatie: Doelenzaal in de UB van de UvA, Singel 421-427 in Amsterdam
Datum: zaterdag 4 april van 11:00 tot 18:00 uur
Voertaal: Engels
Entree: 7 euro
Reserveren is noodzakelijk: mail@smba.nl

De tentoonstelling 'The Demon of Comparisons' gaat gepaard met het eendaagse seminar op zaterdag 4 april. Ga naar 'The Demon of Comparisons' om meer te lezen over het seminar en de sprekers.


RED A.i.R. Kunstenaarspresentatie
12/03/2009

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam nodigt u uit voor een kunstenaarspresentatie van RED A.i.R., het eenjarige artist-in-residence programma in enkele voormalige bordelen in de binnenstad van Amsterdam.

Locatie: SMBA, Rozengracht 59 in Amsterdam
Datum: dinsdag 17 maart
Tijd: deuren open om 19:30 uur,
aanvang programma om 20:00 uur
Taal: Engels
Toegang: gratis
lees verder..

SMBA Jaarverslag 2008
25/02/2009

Het jaarverslag van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam is verschenen, waarin wordt teruggeblikt op een groot aantal activiteiten in het afgelopen jaar. In 2008 werd een interessante mix van groeps- en solotentoonstellingen gerealiseerd, internationaal georiënteerde activiteiten ontplooid zoals 'Close Connections' en het lezingenprogramma 'Now is the Time' en werden bovendien twee publicaties mede in eigen beheer uitgegeven.
Klik hier voor het jaarverslag

Kunsthaus Glarus toont 'The Rise' van Fischer/El Sani
10/02/2009

Tentoonstelling: 'The Beauty of the Imperfect, Impermanent and Incomplete' by Nina Fischer and Maroan el Sani
Locatie: Kunsthaus Glarus in Glarus, Zwitserland
Periode: 15 februari - 3 mei 2009

Het Berlijnse kunstenaarsduo Nina Fischer & Maroan el Sani exposeert vanaf 15 februari in Kunsthaus Glarus in Zwitserland. Onderdeel van de tentoonstelling is de filminstallatie The Rise, die tot stand is gekomen tijdens Zuidas residency en in het voorjaar van 2007 in première ging in SMBA. De Zuidas residency is een initiatief van SMBA en het Lectoraat Kunst & Publieke Ruimte. In The Rise staat het Viñoly-gebouw centraal, het kantorencomplex met de kenmerkende 'scheur' in de gevel. Fischer & El Sani leggen in hun duizelingwekkende, aan Hitchcocks 'Vertigo' refererende film een complexe relatie tussen de vormentaal van het gebouw, de psychologische werking van de neomodernistische architectuur en het vrijemarktkapitalisme - in het licht van de kredietcrisis zonder meer profetisch. The Rise wordt uitgebreid besproken in de monografie Blind Spots, die nog verkrijgbaar is in SMBA of in de kunstboekhandel.

Voor meer informatie over The Rise zie The Rise
Voor meer informatie over Kunsthaus Glarus ga naar www.kunsthausglarus

'Defacing' naar Leuven
10/02/2009

Tentoonstelling: Gert Jan Kocken, 'Defacing'
Locatie: STUK, Leuven (B)
Periode: 11 februari - 11 april 2009

Tot 11 april is de tentoonstelling 'Defacing' van Gert Jan Kocken te zien in kunstencentrum STUK in Leuven. Deze tentoonstelling werd geïnitieerd door Stedelijk Museum Bureau Amsterdam in najaar 2007. Kocken richt zich in zijn werk op het beeld in relatie tot de geschiedenis en het geheugen. In 'Defacing' toont hij een serie over het Iconoclasme, met foto's van gehavende religieuze beelden die de aandacht vestigen op de woede die ze opwekten tijdens de Beeldenstorm in de 16e eeuw. De objecten zijn op ware grootte afgedrukt, waardoor de foto's - gepresenteerd in de witte ruimtes van STUK - de fysieke kwaliteit van de beelden extra benadrukken. De foto's werpen niet alleen licht op een belangrijke, religieus beladen episode in de geschiedenis van Noord-West Europa, maar stellen ook de huidige heerschappij van het beeld in de samenleving ter discussie.

Voor meer informatie over deze tentoonstelling zie 'Defacing'
Voor meer informatie over STUK ga naar www.stuk.be

'Now is the Time' Groot Succes
10/02/2009

De lezingenreeks 'Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century' trok in totaal 2545 bezoekers verdeeld over zeven avonden. Dat betekent dat de aula van de Universiteit van Amsterdam met gemiddeld 357 man per avond was bezet. Hiermee is volgens de organisatie nog maar eens bewezen dat de interesse voor hedendaagse kunsttheorie inderdaad te stimuleren is met een goed lezingen- en discussieprogramma.
'Now is the Time' trok ook meer bezoekers dan de voorloper van het programma, 'Right About Now', dat in 2006/2007 plaats had en dat met gemiddeld 220 bezoekers per avond ook al zeer succesvol was. Uitschieter van 'Now is the Time' was de enerverende lezingen- en debatsessie met Terry Eagleton en Boris Groys op 15 januari, waar maar liefst 550 belangstellenden op af kwamen.

'Now is the Time' is hiermee nog niet beëindigd. De organisatie is momenteel druk bezig met de eindpublicatie waarin de lezingen in essayvorm worden gepubliceerd en waarin ook een verslag van de afsluitende debatsessies wordt opgenomen. Deze publicatie verschijnt komend najaar en wordt uitgegeven in samenwerking met NAi Publishers. Het boek krijgt dankzij de genereuze steun van het Fonds voor Beeldende Kunst, Bouwkunst en Vormgeving zowel een Nederlandse als een Engelse editie. Wie zolang niet kan wachten, kan terecht op de website van 'Now is the Time' waarop een visueel verslag is te vinden van alle avonden in de 'photo gallery'. Zie www.nowisthetime.nl
lees verder..

Now is the Time: ROMANTICISM
25/01/2009

datum: donderdag 29 januari
Aanvang: 20.00 u
Locatie: Oude Lutherse Kerk, Auditorium van de Universiteit van Amsterdam (Spui), Amsterdam

Donderdag 29 januari zal de laatste lezing van de reeks Now is the Time: Art and Theory in the 21st Century gaan over contemporain romanticisme. Jos de Mul (NL), professor filosofie van mens en cultuur aan de Universiteit van Rotterdam en Jörg Heiser (DE) kunstcriticus, curator en redacteur van Frieze spreken over het gegeven dat romantische elementen uit de 18e en 19e eeuw steeds prominenter aanwezig zijn in de hedendaagse beeldende kunst. Zij richten zich op een nieuwe vorm van 'romantische esthetiek' waarin de idealisatie van subjectiviteit, irrationaliteit, schoonheid en het sublieme voorop staat. Eveneens zullen zij refereren aan een terugkerend utopisch verlangen, gestoeld op de historische avant-garde. De Mul en Heiser zullen zich in hun lezing bezig houden met de vraag hoe deze merkbare, dubbelzinnige aantrekkingskracht tot het romanticisme begrepen moet worden.

De voertaal van Now is the Time is Engels. Reserveren verplicht.
Meer informatie

Terry Eagleton en Boris Groys in Now is the Time
15/01/2009

Zesde avond: donderdag 15 januari met Terry Eagleton en Boris Groys
Aanvang: 20.00 u
Locatie: Oude Lutherse Kerk, Auditorium van de Universiteit van Amsterdam (Spui), Amsterdam

Donderdag 15 januari zal de lezingenreeks Now is the Time: Art and Theory in the 21st Century in het teken staan van de 'terugkeer van religie'. De invloedrijke literaire criticus Terry Eagleton (VK) en de kunstcriticus, filosoof en media theoreticus Boris Groys (D) zullen spreken over de huidige prominentie van ethische en religieuze waarden in de Westerse samenleving. Zij zullen zich bovenal concentreren op de relatie tussen het complexe gebied van idealen, ideologieën en geloofssystemen en de kunsten. In reactie op censuur en iconoclasme keren vele kunstenaars zich tegen de 'religious turn' door middel van een expliciete verdediging van vrijheid van meningsuiting. Intussen toont de kunstwereld een in toenemende mate positieve interesse voor religie. Eagleton en Groys behandelen de wijze waarop deze schijnbaar tegenstrijdige stromingen van religie en kunst zich vandaag de dag tot elkaar verhouden.

De voertaal van Now is the Time is Engels. Reserveren verplicht.
Meer informatie