Nieuws Archief

2010

2009

2008


Presentatie Charl Landvreugd in SMBA
13/12/2010

Op maandagavond 13 december zal Charl Landvreugd in het SMBA een afsluitende presentatie geven over zijn ervaring als BijlmAIR resident. BijlmAIR, waar Landvreugd van september – december 2010 verbleef, is het artist-in-residence programma van Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (CBK Zuidoost), Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA) en Stichting FLAT. Tijdens de avond zal hij zijn nieuwe werk Atlantic Transformerz 2010 tonen en bespreken.

Deur open: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Entree: gratis

lees verder..

L.A. RAEVEN: ANALYSE/RESEARCH PARIS
19/11/2010

Tijdens de boekpresentatie van L.A. Raeven: Analyse/Research Paris zullen de zussen Liesbeth en Angelique Raeven, aan de hand van beelden uit het boek, alles vertellen wat u altijd al wilde weten over L.A. Raeven en hun kunstenaarschap. U vraagt, zij antwoorden. Ook als u niks te vragen hebt!

De basisgedachte achter de publicatie L.A. Raeven: Analyse/Research Paris is om de belangrijkste en meest spraakmakende werken van het kunstenaarsduo bijeen te brengen. Een oeuvre van tien jaar komt in al zijn facetten aan bod, zowel visueel als aan de hand van achterliggende gedachten, scripts en onderzoeksdocumenten.
lees verder..

Museum N8
06/11/2010

‘A City Landscape Performance Tour’ bestaat uit een rondgang langs verschillende performances bijeengebracht door het collectief The New Collagists. Genodigde performers zijn Paul Haworth, Anita Hrnic, Boy Jonkergouw en Meldy Peaches. Vanaf 19:30 uur verzorgen The New Collagists een doorlopend programma met hun werk.

The New Collagists is een samenwerkingsverband tussen Kelly Kerssens en Johanna de Schipper. Zij onderzoeken met theatrale middelen het werken in de publieke ruimte. Films, magazines, mode en roem, intermenselijke verhoudingen, feminisme, jeugdherinneringen, traditie, religie en obsessies vormen de inspiratie.
lees verder..

Museum N8
06/11/2010

Wat is de essentie van een foto, preciezer nog; van een pasfoto, portret of zelfportret? Je kunt bijna vragen, wat is de essentie van kunst. Of, wat is de essentie van het leven? Dat de tijd voorbij gaat. Zoals de Griekse filosoof Heraclitus het in de 5e eeuw voor Christus verwoorde: Panta Rhei, ‘Alles stroomt, niets blijft’. In de korte videofilm ‘Irina Birger Thinks Drawing is Important’ geeft Irina Birger antwoord op zulke vragen. In een waterval van zelfportretten, afkomstig uit fotoalbums van haar, van haar familie en kennissenkring, ontstaat een ingenieuze, duizelingwekkende autobiografie van de kunstenaar door de jaren heen.
lees verder..

Lezing Mark Manders in SMBA
04/10/2010

Maandag 4 oktober, 20:00 uur

Een mens, een stoel, een tafel en een kat: samen bevriezen deze dagelijkse elementen tot één mysterieuze installatie. De interpretatie is aan de toeschouwer. Kunstenaar Mark Manders, winnaar van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2010, spreekt op maandagavond 4 oktober 2010 over zijn werk in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. De lezing is getiteld “A Place Where My Thoughts Are Frozen Together”. De lezing is georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in samenwerking met SMBA.
lees verder..

The Temporary Stedelijk at the Stedelijk Museum
28/08/2010

Vanaf 28 augustus

Het Stedelijk Museum in Amsterdam opent tijdelijk zijn deuren onder de noemer 'The Temporary Stedelijk at the Stedelijk Museum' met twee grote presentaties: 'Taking Place' en 'Monumentalisme'.
Monumentalisme - Geschiedenis en nationale identiteit in hedendaagse kunst is een tentoonstelling van voorstellen voor Gemeentelijke Kunstaankopen. Deze expositie heeft dit keer een specifieke thematische invalshoek.
lees verder..

Dubai-werk van Hala Elkoussy reist naar New York
27/08/2010

Het grote fotowerk Myths & Legends Room - The Mural van Hala Elkoussy, gemaakt ter gelegenheid van de Abraaj Capital Art Prize 2010 die Elkoussy won samen met curator Jelle Bouwhuis, is vanaf 31 augustus te zien in het Museum of Arts and Design in New York. Daar wordt het tentoongesteld samen met de twee andere winnende werken, van Kader Attia en Marwan Shamarani - de complete tentoonstelling was oorspronkelijk geconcipieerd voor Art Dubai 2010. De expositie in het MAD duurt tot en met 10 oktober. Hierbij verschijnt tevens de ACAP 2010 catalogus.

lees verder..

Veiling! 21 augustus 18.00
12/08/2010

Omschrijving:
Ahmet Ögüt
Punch This Painting
Gesigneerd ‘Ahmet Ögüt’
Olieverf op doek, ingelijst
90 x 60 cm
Uitgevoerd in 2010

Veilingmeester:
Benthe Tupker, Christie’s Amsterdam

#
lees verder..

Oproep voor BijlmAIR
05/08/2010

BijlmAIR is het artist-in-residence programma van Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (CBK Zuidoost), Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA) en Stichting FLAT.

Vanaf 2011 nodigt BijlmAIR kunstenaars en andere cultuurproducenten uit om tijdelijk in Amsterdam Zuidoost te komen wonen en werken. Deze periode kan worden ingevuld met onderzoek voor een nog te realiseren project/kunstwerk of voor het daadwerkelijk realiseren daarvan. Iedereen met een relevant voorstel kan dat indienen. Het selectiecomité van de deelnemende organisaties bepaalt welke plannen/voorstellen worden gekozen.
lees verder..

BijlmAIR - Leo Asemota - The Handmaiden, Amsterdam Z.O.
04/06/2010

Opening: Vrijdag 4 juni om 17.00 uur, CBK Zuidoost

04/06/2010-19/08/2010


Sinds 2001 werkt Leo Asemota aan ‘The Ens Project’. Eerder was hiervan al een performance-registratie te zien in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Tijdens zijn verblijf in Amsterdam Zuidoost van maart tot juni in het kader van BijlmAIR werkte hij aan een ander onderdeel van het project: ‘The Handmaiden, Amsterdam Zuidoost (ZO)’.
lees verder..

My Space Is Yours in Nieuw Dakota
01/05/2010

1 mei tot 20 juni 2010

Op de 'groeiende' tentoonstelling Common Ground, waarin diverse kunstinstellingen uit Amsterdam participeren, heeft Jelle Bouwhuis, curator Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, met enkele werken de intieme expositie My space is Yours gecreëerd. De werken hebben meer dan één ding gemeen: Dat ze zich al korte of langere tijd in de onofficiële ruimtes van het SMBA ophielden. Met werk van Jill Magid, Roma Pas, Anoniem, DJ Lonely alias Jonas Ohlsson, Jakob Kolding en een anonieme sculptuur.

NIEUW DAKOTA is een nieuwe internationale ruimte voor hedendaagse kunst in Noord, op de NDSM-werf.
lees verder..

Jakob Kolding
18/03/2010

Deze tentoonstelling is verlengd tot 30 mei!
28 maart - 30 mei 2010


De tentoonstelling ‘Stakes is High’ van Jakob Kolding is mede tot stand gekomen op basis van een verblijf van de Deense kunstenaar aan de Amsterdamse Zuidas. Hij is de derde kunstenaar in dit residency-project, dat SMBA sinds drie jaar organiseert in samenwerking met het Lectoraat Kunst & Publieke Ruimte van de Gerrit Rietveld Academie en het Virtueel Museum Zuidas.
lees verder..

Elkoussy en Abraaj Prize
17/03/2010

Jelle Bouwhuis, curator Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, en kunstenares Hala Elkoussy reizen opnieuw af naar Dubai. Vorig jaar won het tweetal op basis van een projectvoorstel de prestigieuze Abraaj Capital Art Prize, ter waarde van $200.000. Het voorstel is inmiddels gerealiseerd en wordt vanaf 17 maart 2010 onder de naam Myths and Legends Room: The Mural op de kunstbeurs Art Dubai getoond.
lees verder..

David Jablonowski in Avro's Kunstuur
11/02/2010

Zaterdag 13 februari 17.00 uur Nederland 2

Op 13 februari staat het werk van David Jablonowski, dat momenteel tentoongesteld wordt in SMBA, centraal in Avro’s Kunstuur ‘4 art’. Ann Demeester (directeur kunstencentrum De Appel) bekijkt in deze uitzending niet alleen het werk van Jablonowski, maar raakt het werk ook aan en wordt letterlijk door de kunst verwarmd.

lees verder..

Renzo Martens wint Cultuurprijs Vlaanderen
09/02/2010

Op maandag 1 februari werden voor de zevende keer de CultuurPrijzen Vlaanderen uitgereikt. In de categorie Film overhandigde Joke Schauvliege (Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur) Renzo Martens een bedrag van 12.500 euro en een Award voor diens documentaire Episode 3 – 'Enjoy Poverty'.
lees verder..