BOEKPRESENTATIE: Fahrettin Örenli: Conspiracy Wall > ANARTIST
07/02/2015

Dinsdag 7 april 2015

Locatie: SMBA
Tijd: 19:30 uur
Voertaal: Engels
Entree: gratis
rsvp: mail@smba.nl

Het kunstenaarsboek Conspiracy Wall > ANARTIST van Fahrettin Örenli wordt gepresenteerd in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Voor deze speciale gelegenheid zal Dr. Asghar Seyed-Gohrab (Universiteit van Leiden) spreken over Perzische poëzie in relatie tot de gedichten in het boek van Örenli. Daarna zal Fahrettin Örenli in gesprek gaan over zijn werk en de context waarin zijn boek is ontstaan met Lorenzo Benedetti (directeur van De Appel Arts Centre). Het kunstenaarsboek wordt in de vorm van een installatie tentoongesteld in SMBA van 7 t/m 12 april 2015. Tevens wordt van 21 maart t/m 2 mei werk van de kunstenaar getoond bij Bradwolff Projects, Amsterdam.

Fahrettin Örenli’s boek Conspiracy Wall > ANARTIST (2004-2014) brengt zijn literaire (gedichten) en visuele (tekeningen en fotografie) werk samen. Het boek bevat afbeeldingen van kaarten (van oliepijlijnen bijvoorbeeld), stedelijke landschappen, portretten, publieke figuren en fabeldieren. Het werk laat een kritische blik zien ten opzichte van de hedendaagse culturele en sociale ontwikkelingen en de functie van de kunstenaar in de samenleving en kunstwereld. Het project handelt over de verschillende wijzen waarop politieke en economische problemen en handelingen het menselijk leven door de geschiedenis heen, en specifiek in het laatste decennium, hebben beïnvloed. Het observeert op welke manier deze problemen onze natuur – waar het wezen ontstaat - hebben beïnvloed en stelt de vraag wat dit zou kunnen betekenen voor de toekomst. Örenli probeert met het werk de omgeving van vandaag de dag te observeren en te ondervragen door middel van de gevoelens die zij bij ons (mensen) opwekt. Het doel van de installatie is om met complexe individuele, sociale en politieke kwesties van de tijd waarin wij leven om te gaan. Het project onderzoekt de directe relatie die bestaat tussen economie en politiek aan de ene en kunst en educatie aan de andere kant. Het onderwerpt de hedendaagse culturele en sociale ontwikkelingen en de taal die gebruikt wordt in kunst en door kunstenaars aan een kritische ondervraging. Met deze boekpresentatie wil SMBA zijn bezoekers de kans geven om de interessante verhalen en het onderzoek dat dit werk bevat, waar de kunstenaar tien jaar aan heeft gewerkt, te ontdekken.

Fahrettin Örenli: Conspiracy Wal > ANARTIST

Kunstboek dat tot installatie gemaakt kan worden.
Gedichten en kunstwerken door Fahrettin Örenli.
De gedichten zijn geprint vernis en goud- en zilverkleurige folie-belettering (Nederlands, Engels & Turks – zonder vertalingen).
Essays door Lex ter Braak ‘The Phantom Called Life’, November Paynter ‘A Selfish Evolution’, Fahrettin Orenli ‘Conspiracy Wall ANARTIST’ (Engels & Turks).
158 pagina’s (papier, munken lynxrough 170 gr. + boekomslag munken lynx rough 3000 gr.).
In het boek zitten fotografische verborgen beelden in Frans gevouwen pagina’s van 66 x 48 cm die bedoeld zijn om uitgescheurd te worden.
Afmetingen van het boek: 33 x 48 cm.

De totstandkoming van het boek werd mede mogelijke gemaakt door het Mondriaan Fonds, NL en Ofset Yapimevi, TR.

______________________________________

Fahrettin Örenli werd in 1969 geboren in Pertek, Turkije. In 2001 studeerde hij af aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam. Voor die tijd studeerde hij aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam waar hij in 1998 zijn diploma behaalde. Hij heeft meegedaan aan verscheidene residency programma’s waaronder Platform Garanti Contemporary Art Center in Istanbul (2006/2007), European Art Center, Xiamen City (2004/2005) en het International Studio and Curatorial Program in New York. Örenli woont en werkt in Amsterdam en Istanboel.

Lorenzo Benedetti werd in 1972 geboren in Rome, Italië. Hij is directeur van De Appel Arts Centre, Amsterdam. Benedetti studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Sapienza in Rome en volgde het ‘Curatorial Training programma’ van De Appel Arts Centre.

Dr. Asghar Seyed-Gohrab werd in 1968 geboren in Tehran, Iran. Hij studeerde Engelse taal en literatuur en Perzische Studies. Hij is hoofddocent aan de Universiteit van Leiden waar hij les geeft in Perzische literatuur en literatuur van het Midden-Oosten, Islamitisch mysticisme (Soefisme), culturele en intellectuele interactie tussen Oost en West, en Iranese film en cinema.


Nieuws Archief

2016

2015

2014

Stedelijk Museum werkt aan herpositionering Stedelijk Museum Bureau Amsterdam
15/12/2015
Hedendaagse Kunst, Islam, en het Midden-Oosten
28/11/2015
Battle of the Bijlmer in SMBA
07/11/2015
MuseumN8 2015
07/11/2015
Forum: Kamarado
13/09/2015
Nieuwe bedrijfsstrategieën in de kunst
23/08/2015
Presentaties van Anna Dasovic en Robert Dulmers in SMBA en Castrum Peregrini
31/05/2015
Kunst in een ‘global’ context – Een interview met Zoran Eric
28/03/2015
Tentoonstelling ‘This is the Time’ opent in Beirut
26/03/2015
Het Exterritory Project Symposium
15/03/2015
Toespraak door Joshua Simon
08/02/2015
BOEKPRESENTATIE: Fahrettin Örenli: Conspiracy Wall > ANARTIST
07/02/2015