Play SMBA 5: Cracking the Frame Presents
06/05/2016

Film & Talk: Screening 'Maripa Fatu' van Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan gevolgd door een gesprek tussen de kunstenaars en schrijver en filmhistorica Helen Westerik binnen het programma Cracking the Frame Presents

Datum: Vrijdag 6 mei, 16.00 - 17.15 uur
Voertaal: Engels
Toegang: gratis

“Yu fufuu mi koni tyai gwe” (je komt mijn kennis te stelen) is een Surinaams gezegde dat verwijst naar de overdracht van kennis. In het bijzijn van andere gasten van Cracking the Frame Presents gaan kunstenaars Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan hier dieper op in; dit onderwerp maakt onderdeel uit van hun huidige onderzoek in het tropische regenwoud van Oost-Suriname. Ook vertonen ze Maripa Fatu — een studie ter voorbereiding van hun aankomende speelfilm.

Maripa Fatu laat op betoverende wijze zien hoe oude dorpelingen in het tropische regenwoud olie winnen uit de zaden van de Maximiliani Maripa palmboom. De olie bevat zuren die bescherming bieden tegen schimmels en bacteriën, en werd ooit gebruik om mee te koken en het lichaam mee te verzorgen. Het eeuwenoude productieproces van de veelzijdige Maripa olie raakt in vergetelheid door de populariteit van goedkope bakolie en massaproductie verzorgingsproducten. De filmmakers observeren op een meditatieve manier het bewerkelijke proces van het platslaan, drogen, vermalen, en koken. Dit proces wordt afgewisseld met wachten en het bereiden van Podosiri, een dieppaarse drank gemaakt van de bessen van de açaí palmboom.

De Nederlandse kunstenaars en filmmakers Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan wonen en werken in Amsterdam en Paramaribo. Sinds 2002 werken ze gezamenlijk aan filminstallaties, sculpturen en collages die culturele en geopolitieke landschappen verkennen. Hiervoor verrichten ze uitgebreid veldonderzoek en zetten ze langdurige samenwerkingsverbanden op. Lonnie van Brummelen is als PhD kandidaat verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en de HKU met het onderzoek ‘Drifting Studio Practice – return of the making in the thinking’. Het werk van Van Brummelen en De Haan was te zien in onder meer Yerba Buena Center for the Arts in San Francisco, Palais de Tokyo in Paris, De Appel en SMBA in Amsterdam, en de Shanghai en Guangju Biënnale. Meer info: http://www.vanbrummelendehaan.nl/

De nieuwste speelfilm van Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan, Episode Of The Sea (2014) draait in Rialto op 8 mei om 18:30.

---------------

Cracking The Frame is een maandelijks programma met documentaires over kunstenaars en films gemaakt door kunstenaars, dat wordt vertoond in Rialto en filmhuizen in Den Haag, Haarlem, Alkmaar, Hilversum, Arnhem en Breda. Ter ere van het vijfjarig jubileum viert Cracking the Frame dat met een uitgebreid programma onder de naam Cracking the Frame Presents, in onder andere Rialto, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, LIMA, W139, Butcher’s Tears, PuntWG, M4gastatelier, Tetterode, LAB111. Het programma bestaat uit vertoningen van de beste nieuwe kunstdocumentaires en films gemaakt door kunstenaars, presentaties, workshops, en speciale programma’s, gedurende de maand mei.

Het uitgebreide programma Cracking the Frame Presents is een pilot voor een nieuw interdisciplinair platform voor internationale werken op het grensvlak van documentairefilm en beeldende kunst. Cracking the Frame Presents wil het brede publiek laten kennismaken met documentaires gewijd aan kunstenaars uit diverse disciplines en films gemaakt door kunstenaars. Ook wil het platform de samenwerking en uitwisseling van content bevorderen tussen culturele instellingen in Amsterdam.

Cracking the Frame Presents is een initiatief van Christian Pazzaglia en ontwikkeld in samenwerking met Heidi Vogels.

Christian Pazzaglia (1974) - artistiek directeur
Christian Pazzaglia werkt sinds 2006 als filmprogrammeur en curator van speciale audiovisuele evenementen; dat doet hij voor festivals, filmhuizen en culturele instellingen in Nederland en in het buitenland. Zijn programma’s en expertise bestrijken een breed spectrum van onderwerpen en doelgroepen. Naast zijn werk als programmeur produceert Christian momenteel twee lange documentaires in Nederland en Australië, en werkt hij aan een script voor een speelfilm die wordt geregisseerd door de Japanse regisseur Daisuke Miyazaki. Meer info: www.christianpazzaglia.wordpress.com

Heidi Vogels (1978) - programmeur kunstprogramma
Heidi Vogels werkt als kunstenaar in Amsterdam en onderzoekt onze kijk op de alledaagse realiteit en omgeving. Vogels werkte oorspronkelijk met tekst en fotografie, en heeft zich de afgelopen jaren toegelegd op het filmmaken. Momenteel rondt ze een lange documentairefilm af, een visueel essay over de tuinen die verdwijnen in de Medina van Fez, Marokko. Naast haar werk als kunstenaar en filmmaker, werkt Heidi samen met curatoren, onderzoekers en kunstenaars aan diverse projecten, en werkte ze als coördinator voor TransArtists | DutchCulture. Meer info: http://www.heidivogels.nl/ and http://gardensoffez.com/.

Helen Westerik is filmhistorica en schrijft over met name experimentele film. Ze heeft samen met Louise Fresco een boek geschreven over eten in film (Verraad, Verleiding en Verzoening) en is nu bezig met een boek over politieke avant-garde in film. Daarnaast werkt ze voor de Script Academy en geeft ze regelmatig lezingen over film en filmgeschiedenis.

---------------

Meer info over CTFP, nieuws, locaties en programma: Hier

Afbeelding: Maripa Fatu, Lonnie van Brummelen and Siebren de Haan
Nieuws Archief

2016

2015

2014

Sluiting SMBA
01/07/2016
Performance Allard van Hoorn - 031 Urban Songline
29/06/2016
Publiek debat: Diversiteit, kritiek, en de sluiting van het SMBA
14/06/2016
Parasite Lottery
14/06/2016
Symposium en Conferentie in KNAW: Jeronimo Voss / Anton Pannekoek
08/06/2016
Videodocumentatie Play SMBA 3 - Debates on Division: When the Private Becomes Public
26/05/2016
Play SMBA 5: Cracking the Frame Presents
06/05/2016
Play SMBA 2: Antidotes to Oblivion
21/04/2016
BELL invites: JAM
19/03/2016
SMBA gesloten op vrijdag 18 maart
18/03/2016
HIPHOP - BELL invites… Blikopeners
18/03/2016
BELL invites: global performance symposium
06/02/2016
Tamara Kuselman – Free Fall
10/01/2016